ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητεί ο Φάιμαν

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2015, 18:28 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2015, 18:28
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητεί ο Φάιμαν
Facebook Twitter Whatsapp

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. 

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. 

Ο Φάιμαν τόνισε πως το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι, ο οποίος είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για τη στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

«Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα, και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσα στον Σεπτέμβριο, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς, και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».