ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Η μαζική εισροή μεταναστών θα αλλάξει τη Γερμανία - Ευρωπαϊκή λύση για την κρίση

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 12:38 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 14:29
Μέρκελ: Η μαζική εισροή μεταναστών θα αλλάξει τη Γερμανία - Ευρωπαϊκή λύση για την κρίση
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι «θετικές» για τη χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι «θετικές» για τη χώρα.

«Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίσθηκαν την μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα.

Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας, πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν πρόκειται λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση.

Επεσήμανε την πεποίθησή της ότι η Γερμανία θα μπορέσει να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες που φθάνουν κατά χιλιάδες, η Μέρκελ ζήτησε πάντως να υπάρξει «μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Δεν θα τα καταφέρουμε παρά μόνο μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε.

«Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να είναι οι μόνες χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες», τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, σοδιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Δεν είναι σωστό να λένε μερικές χώρες, “δεν έχω καμιά σχέση μ' αυτό“» δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ, ο Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, ο Βαυαρός Χορστ Ζέεχοφερ, συμφώνησαν στη διάρκεια της νύκτας στην αποδέσμευση ενός ποσού 6 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, 3 δισ. από τα οποία θα διατεθούν στα περιφερειακά κρατίδια και τις κοινότητες. Το Βερολίνο θέλει επίσης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, να επεναξετάσει στο σύστημα των οικονομικών επιδομάτων που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο και να προσανατολίσει τον προϋπολογισμό της αρωγής για την ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της πρόληψης της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει σχετικούς νόμους έως την 24η Σεπτεμβρίου ώστε να περάσουν από το κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

«Ξέρουμε πως ήμασταν γρήγοροι όταν ήταν να σώσουμε τις τράπεζες (κατά την χρηματοπιστωτική κρίση), βρίσκω πως οφείλουμε να είμαστε εξίσου γρήγοροι όταν πρέπει να υποστηρίξουμε τα κρατίδια και τις κοινότητες», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.