ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάγερ: Δεν πρέπει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 11:20 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 11:20
Σταϊνμάγερ: Δεν πρέπει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών
Facebook Twitter Whatsapp

Υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, τάχθηκε ο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 

Υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, τάχθηκε ο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει «να επιτρέψει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών».

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.

Τους επόμενους μήνες η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει με πιο ενεργά μέσα τους διακινητές. Στις Βρυξέλλες γίνεται ήδη λόγος για τη δεύτερη φάση της EUNAVFOR MED και σύντομα πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή, γι’ αυτό όμως ο Σταϊνμάιερ χρειάζεται την έγκριση της Μπούντεσταγκ. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών», τόνισε ο Γερμανός υπουργός στο Spiegel Online.

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τους τους άνθρωπους που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.

Προκειμένου να πείσει τους γερμανούς βουλευτές ο υπουργός εξήγησε τις προτεραιότητες της αποστολής των γερμανικών πολεμικών πλοίων. Θα έχει στόχο «να ενισχυθεί η διάσωση (μεταναστών) στη θάλασσα και παράλληλα να καταστραφεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».

Οι Γερμανοί στρατιώτες σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους και γι’ αυτό χρειάζεται η συγκατάθεση της γερμανικής βουλής.

Το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο ήδη στις 24 Σεπτεμβρίου. Τόσο οι Πράσινοι όσο και το Die Linke τάσσσονται κατά της καταπολέμησης των διακινητών με σκληρά μέσα, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο απλώς θα δυσκολέψει το ταξίδι των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Όπως λένε, στη χειρότερη περίπτωση η στρατιωτική πίεση θα ωθήσει τους διακινητές να επιλέξουν ακόμη πιο επικίνδυνους δρόμους για τους μετανάστες ή θα τους δώσει μια δικαιολογία για να ζητούν περισσότερα χρήματα από τα θύματά τους.