ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Σερβία μετά το «μπλόκο» της Ουγγαρίας

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2015, 12:25 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2015, 12:36
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Σερβία μετά το «μπλόκο» της Ουγγαρίας
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, από τα μεσάνυχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, από τα μεσάνυχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία.

 Οι ουγγρικές αρχές κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως την είσοδο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στη Σερβία.

Στη συνοριακή διάβαση Χόργκος, στη σερβική πλευρά, από τα μεσάνυχτα συρρέουν κατά ομάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν στην Ουγγαρία πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρωνΗ κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται καθώς καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες που εισήλθαν στη Σερβία, κατά τη διάρκεια τις χθεσινής ημέρας, από τα Σκόπια.

Κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη επίσημη συνοριακή διάβαση με την Ουγγαρία, οι μετανάστες έχουν στήσει αντίσκηνα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, ευελπιστώντας ότι η Ουγγαρία θα τους δεχθείΠρόκειται κυρίως για πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου και θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Από την άλλη, οι ουγγρικές αρχές στη συνοριακή διάβαση Χόργκος αρνούνται να δεχθούν τις αιτήσεις των προσφύγων και τους στέλνουν σε άλλη συνοριακή διάβαση που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο μακριά και όπου υπάρχει κέντρο καταγραφής προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ουγγαρία, όπως δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, θα αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη Σερβία.

Με τον τρόπο αυτό, η Ουγγαρία προσπαθεί να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής στη Σερβία προσφύγων και μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση για άσυλο. Οι κινήσεις αυτές της Βουδαπέστης προκαλούν προβληματισμό και νευρικότητα στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η Σερβία δεν θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία.

Στη Σερβία, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 12000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εισήλθαν στη χώρα από τα Σκόπια 3000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια για τα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι σερβικές αρχές εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εισροή των μεταναστών με τους σημερινούς ρυθμούς και με δεδομένο ότι η Ουγγαρία έκλεισε ερμητικά τα σύνορα, μέσα σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στη Σερβία εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.