ΔΙΕΘΝΗ

Δακρυγόνα στη Σλοβενία για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2015, 21:01 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2015, 11:11
Δακρυγόνα στη Σλοβενία για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων
Facebook Twitter Whatsapp

Η αστυνομία της Σλοβενίας έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει μια ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Η αστυνομία της Σλοβενίας έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει μια ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Χάρμιτσα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με την υποστήριξη συγκεντρωμένων Κροατών και Σλοβένων ακτιβιστών, ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν στη Σλοβενία.

Έπειτα από περίπου μια ώρα έντασης, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών -μεταξύ των οποίων ήταν πολλά παιδιά- όταν εκείνοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό τον οποίο είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί για να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Χθες Παρασκευή ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να δημιουργήσει «διαδρόμους» για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών εάν συνεχίσουν να φθάνουν στο έδαφος της Σλοβενίας κατά μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

«Εάν η πίεση των προσφύγων γίνει πολύ μεγάλη, η Σλοβενία πρόκειται βεβαίως να συζητήσει (...) τη δημιουργία αυτών που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει διαδρόμους, προς όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε ο Τσέραρ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησής του.

Οι σλοβένικες αρχές κατέγραψαν χθες πάνω από 1.000 μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, ενώ περίπου 700 παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο συνοριακό φυλάκιο Όμπρεζιε, 20 χλμ. από το Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας.

«Νέοι πρόσφυγες φθάνουν συνεχώς, είναι επομένως πολύ δύσκολο να δώσουμε ακριβείς αριθμούς», δήλωσε μια εκπρόσωπος της σλοβένικης αστυνομίας, η Άλενκα Ντρένεκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνέχιζαν να φθάνουν στο Όμπρεζιε χθες.

Η Σλοβενία ανέστειλε χθες την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία, αφού μια ομάδα περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών προσπάθησε να μπει στη χώρα με ένα τρένο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.