ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένη η ΕΕ για τις ποσοστώσεις προσφύγων - «Μπαϊράκι» από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2015, 22:58 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2015, 22:23
Διχασμένη η ΕΕ για τις ποσοστώσεις προσφύγων - «Μπαϊράκι» από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης
Facebook Twitter Whatsapp

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπερψήφισε την απόφαση για την ποσόστωση 120.000 προσφύγων τα κράτη – μέλη που διαφώνησαν δεν είναι διόλου σίγουρο πως θα την εφαρμόσουν, και σε αυτό το πλαίσιο η αυριανή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται... καυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπερψήφισε την απόφαση για την ποσόστωση 120.000 προσφύγων, τα κράτη – μέλη που διαφώνησαν δεν είναι διόλου σίγουρο πως θα την εφαρμόσουν, και σε αυτό το πλαίσιο η αυριανή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται... καυτή.

Την απόφαση κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καταψήφισαν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Η Φινλανδία απείχε.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, η Σλοβακία δια του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο, έσπευσε να διαμηνύσει πως θα αρνηθεί να εφαρμόσει το σχέδιο.

«Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας», είπε ο Φίτσο μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Απαντώντας εμμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν αφού σημείωσε πως κανένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί.

Ο ίδιος άφησε αιχμές για όσους διαφώνησαν και σημείωσε, πως ορισμένα κράτη μέλη διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία.

Εξάλλου, ο κ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.