ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Πιο πολλοί νεκροί και από την 11η Σεπτεμβρίου το 2014

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2015, 21:01 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2015, 09:34
Βραζιλία: Πιο πολλοί νεκροί και από την 11η Σεπτεμβρίου το 2014
Facebook Twitter Whatsapp

Άνδρες της αστυνομίας της Βραζιλίας σκότωσαν τουλάχιστον 3.022 ανθρώπους την περασμένη χρονιά, δηλαδή σκότωναν περίπου οκτώ την ημέρα κατά μέσον όρο, ένα σύνολο το οποίο ξεπερνά τα 2.977 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.

Άνδρες της αστυνομίας της Βραζιλίας σκότωσαν τουλάχιστον 3.022 ανθρώπους την περασμένη χρονιά, δηλαδή σκότωναν περίπου οκτώ την ημέρα κατά μέσον όρο, ένα σύνολο το οποίο ξεπερνά τα 2.977 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος της 9ης έκδοσης του Ετήσιου Καταλόγου Δημόσιας Ασφάλειας και δημοσιεύθηκαν χθες Σάββατο από την εφημερίδα Folha de São Paulo.

Πρόκειται να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, από το Φόρουμ Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας, μια ΜΚΟ η οποία ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη βία στα αστικά κέντρα.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε ενέργειες ανδρών της αστυνομίας, τόσο των απλών αστυνομικών όσο και των Ειδικών Δυνάμεων, το 2014—τη χρονιά που φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου στη Βραζιλία—παρουσίασαν αύξηση 37% συγκρινόμενοι με εκείνους του 2013. Αυξήθηκαν κυρίως στο Σάου Πάουλου (+57,2%) και στο Ρίου ντε Ζανέιρου (+40,4%).

Οι αστυνομικοί στο Σάου Πάουλου και στο Ρίου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 29% του συνόλου των ανδρών της αστυνομίας στη Βραζιλία, ευθύνονται για το 51,3% των θανάτων που καταλογίζονται σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2014 συνολικά.

Ταυτόχρονα πέρυσι έχασε επίσης τη ζωή του μεγάλος αριθμός αστυνομικών στη χώρα—398 στο Ρίου ντε Ζανέιρου, 91 στο Σάου Πάουλου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται «δημιουργεί μια δυναμική "βεντέτας"», αλληλοτροφοδοτούμενων ενεργειών αντεκδίκησης, την ώρα που «το κράτος δεν καταφέρνει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ, ο κοινωνιολόγος Χενάτου Σέρζιου ντε Λίμα, σε δηλώσεις του στη Φόλια.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι ο αριθμός των 3.022 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία πέρυσι είναι «υποτιμημένος», καθώς η πλειονότητα των υπολοίπων Πολιτειών της Βραζιλίας δεν δημοσιοποιούν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το πρόβλημα.

Οι αρχές στο Ρίου, όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016, σχολίασαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την Πολιτεία το 2014 είναι κατά 45% χαμηλότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2006. Ενώ από το 2008, τη χρονιά που δημιουργήθηκε η πρώτη «ειρηνευτική» μονάδα της αστυνομίας (UPP, αναπτύσσονται στις φαβέλες), οι ανθρωποκτονίες που οφείλονται σε επεμβάσεις της αστυνομίας έχουν μειωθεί κατά 85% στις συνοικίες όπου έχουν εγκατασταθεί αυτές οι μονάδες.

Το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μπραζίλια, θεωρείται υπόδειγμα από το Φόρουμ, καθώς εκεί καταγράφονται οι χαμηλότεροι αριθμοί: τρεις θάνατοι πολιτών τον χρόνο εξαιτίας επεμβάσεων της αστυνομίας.

«Εδώ δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα της αντιπαράθεσης κι όλοι οι θάνατοι που αποδίδονται σε αστυνομικούς χαρακτηρίζονται ανθρωποκτονίες», όχι νόμιμη αυτοάμυνα, εξήγησε ο Αρτούρ Τριντάντε, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Κοινωνικής Ειρήνης της κυβέρνησης του ΟΔ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr