ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ιατρικής

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2015, 08:38 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2015, 08:38
Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ιατρικής
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζει σήμερα η απονομή των βραβείων Νόμπελ με το βραβείο Ιατρικής/Φυσιολογίας που θα ανακοινωθεί περίπου στις 12:30 ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσουν, αύριο, το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχίζει σήμερα η απονομή των βραβείων Νόμπελ με το βραβείο Ιατρικής/Φυσιολογίας που θα ανακοινωθεί περίπου στις 12:30 ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσουν, αύριο, το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. Έπονται τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών. 

Φέτος κάθε βραβευθείς θα λάβει οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοιρασθεί, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ. 

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. ‘Ετσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949). 

Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr