ΔΙΕΘΝΗ

Aπό τους πιο καλά αμειβόμενους οι κύπριοι εκπαιδευτικοί

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2015, 16:01 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2015, 13:35
Aπό τους πιο καλά αμειβόμενους οι κύπριοι εκπαιδευτικοί
Facebook Twitter Whatsapp

Πολύ καλές αμοιβές, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν οι κύπριοι εκπαιδευτικοί.

Πολύ καλές αμοιβές, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν οι κύπριοι εκπαιδευτικοί.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την εκπαίδευση «Ευρυδίκη», αναφορικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη, κατά τη σχολική χρονιά 2014-15, προκύπτει ότι οι Κύπριοι διδάσκοντες είναι από τους πιο ευνοημένους, έχοντας ένα ελκυστικό πακέτο απολαβών σε σύγκριση με πολλούς άλλους συναδέλφους τους. Λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς μισθούς των πρωτοδιόριστων στην ΕΕ των «28», σε ευρώ, φαίνεται ότι οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη 13η θέση. Συγκεκριμένα, αμείβονται με 23.885 ευρώ ετησίως, ενώ σε άλλες δώδεκα χώρες οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι.

Αν όμως, υπολογιστεί, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων δασκάλων και καθηγητών, τότε κατατάσσονται στην τέταρτη καλύτερη θέση, (125,7%) . Ακόμα πιο ευνοϊκά είναι τα δεδομένα σε σχέση με τους ανώτερους μισθούς, δηλαδή των διευθυντών σχολείων. Στην προκειμένη περίπτωση, με 58.107 ευρώ ετησίως, εκτοξεύονται στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά, καθώς ο μισθός τους ως ποσοστό επί του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 305,8%. Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι οι εκπαιδευτικοί που καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο αποτελούν τη μειοψηφία, αφού οι θέσεις των διευθυντών σχολείων είναι περιορισμένες.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του δικτύου, στην πλειοψηφία των κρατών-μελών, ο ελάχιστος ετήσιος μισθός των εκπαιδευτικών δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι χαμηλότερος από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Εξαίρεση αποτελούν μόνο η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr