ΔΙΕΘΝΗ

Τη διατήρηση 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν αποφάσισε ο Ομπάμα

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 15:37 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 16:09
Τη διατήρηση 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν αποφάσισε ο Ομπάμα
Facebook Twitter Whatsapp

Παύση στην αποχώρηση των 10.000 στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα ανακοινώσει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος τους δεν είναι πλέον μάχιμος.

Παύση στην αποχώρηση των 10.000 στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα ανακοινώσει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος τους δεν είναι πλέον μάχιμος.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Ομπάμα αποφάσισε να διατηρήσει τους περίπου 9.800 στρατιώτες που βρίσκονται επί τόπου "για το μεγαλύτερο μέρος" του έτους 2016.

Για μετά το 2016, ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπει την παραμονή περίπου 5.500 στρατιωτών σε ορισμένες βάσεις, περιλαμβανομένης της Μπαγκράμ και της Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά και της Κανταχάρ στα νότια.

"Η ανακοίνωση αυτή δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο το γεγονός πως η μάχιμη αποστολή μας στο Αφγανιστάν έχει τερματιστεί", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πολλές πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν, όπως στην Κουντούζ (βόρειο Αφγανιστάν), έχουν δείξει πως οι αφγανικές δυνάμεις δεν καταφέρνουν πάντα να διατηρήσουν μόνες τους τα εδάφη που ελέγχουν, παρά τα περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δαπανήσει η Ουάσινγκτον εδώ και 14 χρόνια για να τις εξοπλίσει και να τις εκπαιδεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τάχθηκε υπέρ μια αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Τον Μάρτιο ο Ομπάμα είχε ήδη ανακοινώσει την επιβράδυνση του ρυθμού αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών.

Η τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες τερματίστηκε επίσημα στα τέλη του 2014.

Οι περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν επικεντρώνονται σήμερα στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, περισσότεροι από 22.000 έχουν τραυματιστεί και ο λογαριασμός πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr