ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές στις 24 Απριλίου στα Σκόπια

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2016, 18:36 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2016, 18:04
Πρόωρες εκλογές στις 24 Απριλίου στα Σκόπια
Facebook Twitter Whatsapp

Για τις 24 Απριλίου ορίστηκαν τελικά οι πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Για τις 24 Απριλίου ορίστηκαν τελικά οι πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
 
Ο Ν.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Επίκειται η σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για να επικυρώσει την παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ακολούθως, η Βουλή της χώρας, στην οποία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, θα προχωρήσει στην ανάδειξη μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ν.Γκρούεφσκι.

 Η σημερινή κίνηση του Ν.Γκρούεφσκι να δρομολογήσει τις εξελίξεις για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Απριλίου, θεωρείται από αναλυτές στα Σκόπια ως «αιφνιδιαστική», καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την οριστικοποίηση των εκλογών κατά την παραπάνω ημερομηνία, λόγω των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές στις 24 Απριλίου, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτές, καθώς όπως είχε αναφέρει, δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

 Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από τη μεριά του, είχε κατηγορήσει τον Ζόραν Ζάεβ ότι αναζητά δικαιολογίες για να αποφύγει τις εκλογές στις 24 Απριλίου, επειδή γνωρίζει ότι θα ηττηθεί σε αυτές.

 Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου έχουν ταχθεί και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στη χώρα: το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr