ΔΙΕΘΝΗ

Δεν διεκδικεί ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι – Ανοίγει ο δρόμος για συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2016, 22:27 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2016, 22:26
Δεν διεκδικεί ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι – Ανοίγει ο δρόμος για συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών  και Podemos
Facebook Twitter Whatsapp

Την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της ψήφου εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντηση του με τον βασιλιά Φίλιππο.

Την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της ψήφου εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντηση του με τον βασιλιά Φίλιππο.

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, που είχε ζητήσει τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών δυνάμεων, δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κατόρθωνε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, ο βασιλιάς Φίλιππος του πρότεινε «να είναι υποψήφιος για την προεδρία της κυβέρνησης» αλλά ο Ραχόι «ευχαρίστησε τη μεγαλειότητά του αλλά αποποιήθηκε την προσφορά».

Ο βασιλιάς θα προχωρήσει τώρα σε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων για την επιλογή ενός υποψηφίου για την πρωθυπουργία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο Ραχόι, που κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές χωρίς όμως να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία, είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Παραμένω υποψήφιος αλλά δεν μπορώ να παρουσιαστώ (στο κοινοβούλιο) επειδή δεν έχω την απαιτούμενη στήριξη», είπε ο συντηρητικός πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον βασιλιά.

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του PSOE Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και σε δηλώσεις του ο Σάντσεθ επεσήμανε πως ότι αποτελεί υποχρέωση του Μαριάνο Ραχόι να προσπαθήσει πρώτος να κερδίσει μια πλειοψηφία και ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα ψηφίσει εναντίον του, αποκλείοντας έτσι και πάλι το ενδεχόμενο να σχηματισθεί ένας γερμανικού τύπου «μεγάλος συνασπισμός». Ουσιαστικά, οι Σοσιαλιστές ανακοινώνοντας ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, καθιστούν τη διαδικασία τυπική, καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ακόμα και εάν συνεργαστεί με το κεντροδεξιό Ciudidanos.

«Θα περιμένουμε την προσπάθεια του κ. Ραχόι και, αν αποτύχει, το σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει για να σχηματίσει μια κυβέρνηση αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική» είπε ο Σάντσεθ.

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν από την πλευρά τους οι αριστεροί Podemos, που διαμήνυσαν δια του επικεφαλής τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν μία κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές και τη συμμετοχή και άλλων αριστερών κομμάτων.

«Η Ισπανία δεν χρειάζεται να περιμένει τον Ραχόι»,  είπε ο Ιγκλέσιας μετά την επίσκεψη του στον βασιλιά της χώρας Φίλιππο, και τόνισε: «Είμαι έτοιμος να πιάσω δουλειά».

«Του είπα ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, πρώην κομμουνιστές και οικολόγοι)», δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο επικεφαλής των Podemos, σε μια τέτοια κυβέρνηση πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας τόνισε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr