ΔΙΕΘΝΗ

Αίτημα Βοσνίας για ένταξη στην ΕΕ

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016, 23:01 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2016, 17:50
Αίτημα Βοσνίας για ένταξη στην ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσημο αίτημα να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταθέσει στις 15 Φεβρουαρίου η Βοσνία,ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της χώρας.

Επίσημο αίτημα να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταθέσει στις 15 Φεβρουαρίου η Βοσνία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της χώρας.

Η Βοσνία βρίσκεται πίσω από τις άλλες βαλκανικές χώρες στην οδό για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς την πρόοδο εμποδίζουν οι εθνικές διαιρέσεις μετά τον πόλεμο του 1992-1995 κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Μετά την υποβολή του αιτήματος αναμένεται να ακολουθήσουν χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων, που περιπλέκονται εξαιτίας του πολύ αποκεντρωμένου και συχνά δυσκίνητου κυβερνητικού συστήματος που θεσπίσθηκε με την ειρηνευτική συνθήκη του 1995 η οποία διαίρεσε την εξουσία στη βάση εθνοτικών γραμμών.

Η χώρα αντιμετωπίζει συχνές απειλές απόσχισης από τους Σέρβους πολίτες της, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ένα δημοψήφισμα για το αν έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο της Βοσνίας στην αυτόνομη περιφέρειά τους.

Παρατηρητές λένε πως η Βοσνία δεν έχει πολλές πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2025.

«Είναι πλέον οριστικό και ξεκάθαρο ότι πήραμε την ημερομηνία από τον πρόεδρο της ΕΕ, την Ολλανδία, να καταθέσουμε το αίτημα στις 15 Φεβρουαρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κροάτης πρόεδρος της τριμελούς εναλλασσόμενης προεδρίας της Βοσνίας, ο Ντράγκαν Τσόβιτς.

«Αναμένουμε ότι θα αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Πιστεύω βαθιά πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr