ΔΙΕΘΝΗ

Προχωρά στην κατασκευή πλωτών πυρηνικών σταθμών η Κίνα

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 11:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 11:32
Προχωρά στην κατασκευή πλωτών πυρηνικών σταθμών η Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp
Στην κατασκευή εκατοντάδων πλωτών πυρηνικών σταθμών θα προχωρήσει η Κίνα, με την πρόθεση να διευκολύνουν την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.
Στην κατασκευή εκατοντάδων πλωτών πυρηνικών σταθμών θα προχωρήσει η Κίνα, με την πρόθεση να διευκολύνουν την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.
 
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του Πεκίνου είναι να διπλασιάσει έως το 2020 την παραγωγική ικανότητα των κινεζικών πυρηνικών σταθμών.
 
"Έχουμε προγράμματα για πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο αυστηρών και επιστημονικών αξιολογήσεων", εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σου Νταζέ, πρόεδρος της κινεζικής αρχής που εποπτεύει την πυρηνική ενέργεια.
 
Δύο ανταγωνιστικά προγράμματα έχουν αναπτυχθεί από την CGN (China General Nuclear) και τη CNNC (China National Nuclear Corporation), δύο γιγάντιες κρατικές επιχειρήσεις του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα, και έχουν ενσωματωθεί στο νέο πενταετές πλάνο της Κίνας (2016-2020).
 
Τα σκάφη αυτά, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με μικρούς αντιδραστήρες, έχουν επινοηθεί για να τροφοδοτούν με ηλεκτρικό τις εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, αλλά επίσης τα νησιά και τα παράλια, παρέχοντάς τους, για παράδειγμα, την ενέργεια που είναι απαραίτητη για την αφαλάτωση του νερού, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις.
 
Δεν πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη θάλασσα --η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει την κατασκευή του δικού της πλωτού πυρηνικού σταθμού--, όμως η ιδέα προκαλεί ζωηρές ανησυχίες για την ασφάλεια τέτοιων εγκαταστάσεων.
 
Η CGN φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τον "πλωτό πυρηνικό σταθμό" της μέσα σε τέσσερα χρόνια. Θα εφοδιασθεί με τον αντιδραστήρα ACPR50S της CGN και "θα προσφέρει μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας" στη θάλασσα, είχε διαβεβαιώσει στα μέσα Ιανουαρίου.
 
Το πλοίο-πυρηνικός σταθμός της CNNC, στο οποίο θα εγκατασταθεί ο αντιδραστήρας ACP100S της CNNC, πρόκειται να είναι επιχειρησιακός μέχρι το 2019.
 
"Η Κίνα προσπαθεί να οικοδομήσει μια ναυτική δύναμη, συνεπώς πρέπει να εκμεταλλευθεί πλήρως τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στη θάλασσα και οφείλουμε να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε σωστά την πυρηνική ενέργεια" για τον σκοπό αυτό, δήλωσε ο Σου Νταζέ.
 
Η χώρα επανέλαβε εξάλλου σήμερα τους στόχους της όσον αφορά την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας: οι κινεζικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι αυτή τη στιγμή εφοδιασμένοι με 30 αντιδραστήρες (28,3 γιγαβάτ) και έως το 2020 θα φθάσουν σε παραγωγική ικανότητα τα 58 γιγαβάτ.
 
Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή 24 αντιδραστήρες, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των υπο κατασκευή αντιδραστήρων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ομοσπονδία World Nuclear Association (WNA).
 
Το Πεκίνο, το οποίο είχε αναστείλει για λίγο τις άδειες κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών μετά τη Φουκουσίμα, έδωσε πέρυσι το πράσινο φως για την κατασκευή οκτώ νέων αντιδραστήρων.
 
Η CNNC άρχισε εξάλλου να κατασκευάζει το 2015 στην Κίνα τον πρώτο Hualong-1, έναν αντιδραστήρα τρίτης γενιάς κινεζικής τεχνολογίας που προορίζεται να ανταγωνιστεί τον γαλλικό EPR και τον AP1000 της αμερικανικής Westinghouse.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr