ΔΙΕΘΝΗ

Σε χώρες χωρίς ελευθερία ζει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 23:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 19:51
Σε χώρες χωρίς ελευθερία ζει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού
Facebook Twitter Whatsapp

Σε χώρες ή περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από καταστολή, διαφθορά και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζουν περισσότεροι από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ή 2,6 δισ. άνθρωποι. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται η Συρία, το Θιβέτ και η Σομαλία.

Σε χώρες ή περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από καταστολή, διαφθορά και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζουν περισσότεροι από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ή 2,6 δισ. άνθρωποι. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται η Συρία, το Θιβέτ και η Σομαλία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Freedom House», που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 2015 αποτελεί την 10η κατά σειρά χρονιά κατά την οποία διαπιστώνεται μείωση των ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Παγκοσμίως 86 χώρες και περιοχές χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες βάσει του σεβασμού στα πολιτικά δικαιώματα και στις πολιτικές ελευθερίες, 50 θεωρούνται ανελεύθερες και 59 ως εν μέρει ελεύθερες, επισημαίνει η οργάνωση αυτή.

Η πλειονότητα αυτών που χαρακτηρίζονται ανελεύθερες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στις οποίες το 85% του πληθυσμού ζει υπό καθεστώς καταστολής. Επίσης στην υποσαχάρια Αφρική 20 καθεστώτα χαρακτηρίζονται ανελεύθερα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στις ΗΠΑ - αν και είναι μεταξύ των ελεύθερων χωρών - παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία όσον αφορά τις ελευθερίες και οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται γι'αυτήν τους την επισήμανση "μια ανησυχητική αύξηση του ρόλου που παίζει το ιδιωτικό χρήμα στις προεκλογικές εκστρατείες", ένα νομοθετικό αδιέξοδο, μια έλλειψη ανοίγματος της κυβέρνησης, τις ρατσιστικές διακρίσεις και ένα δυσλειτουργικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Η ελευθερία μειώθηκε σε 72 χώρες το 2015, σημειώνει εξάλλου η Freedom House και υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αυτός των χωρών είναι ο υψηλότερος που παρατηρείται αυτά τα δέκα χρόνια που οι ελευθερίες ακολουθούν την φθίνουσα πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά τις ελευθερίες σε 43 χώρες, επισημαίνει την ίδια ώρα η μκο, με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία και την Σρι Λάνκα, σε όλες έγιναν εκλογές, να καταγράφουν "κέρδη".

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου ο Αρτς Πάντινγκτον, αντιπρόεδρος σε θέματα έρευνας της Freedom House και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνει παράλληλα ότι κάποια επίπτωση στις ελευθερίες είχαν η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι χαμηλότερες τιμές των αγαθών.

"Σε πολλές χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις, η μείωση του εισοδήματος που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών των αγαθών έκανε τους δικτάτορες να ενισχύσουν στο διπλάσιο την πολιτική καταστολή στο εσωτερικό και να ξεσπάσουν κατά αυτών που αντιλαμβάνονται ως εχθρούς στο εξωτερικό", εξηγεί ο Πάντινγκτον στην ανακοίνωσή του.

"Οι δημοκρατικές χώρες βρέθηκαν σε πιεστικές καταστάσεις λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και του άνευ προηγουμένου αριθμού των προσφύγων --προβλήματα που προήλθαν από τις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία", προσθέτει ο ίδιος.

Ένα άλλο που σημειώνουν επίσης οι συντάκτες της έκθεσης όσον αφορά τη χρονιά που πέρασε είναι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις ελευθερίες των γυναικών.

Επικαλούμενοι τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές στη Σαουδική Αραβία και το ότι πλέον δεν διώκεται ποινικά η μοιχεία στη Νότια Κορέα, σημειώνουν: "Τα πολύ περιορισμένα βήματα που χαιρετίστηκαν ως νίκες... δείχνουν ακριβώς πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης στην αποτίμηση της προόδου που έχει γίνει προς την ισότητα των φύλων".

Οι ίδιοι ολοκληρώνουν τέλος, κλείνοντας την έκθεσή τους, και τη χειρότερη δωδεκάδα των χωρών ή των περιοχών στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία που απολαμβάνουν οι άνθρωποι. Το χειρότερο σκορ έχουν εκτός της Συρίας, του Θιβέτ και της Σομαλίας που αναφέρθηκαν στην αρχή, η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, η Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν, η Δυτική Σαχάρα, το Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ισημερινή Γουινέα και η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr