ΔΙΕΘΝΗ

Γιουνκέρ: Χρειάζεται λύσεις και όχι λαϊκισμό το προσφυγικό

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 16:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 16:42
Γιουνκέρ: Χρειάζεται λύσεις και όχι λαϊκισμό το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές για την στάση αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό αφήνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. 

Αιχμές για την στάση αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό αφήνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde

Ο κ. Γιουνκέρ τονίζει πως τα κράτη έχουν ξεκινήσει μεταξύ τους ένα αρνητικό σπιράλ, με σκοπό να αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στις χώρες τους, «ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις».

Διαβεβαιώνοντας στον τίτλο του όρθρου του πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και «ότι, αντίθετα, οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».

«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», συνεχίζει. Ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται».

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα θέμα συχνά πολύπλοκο», καταλήγει. 

«Δεν πετυχαίνουμε πάντα με το πρώτο κτύπημα. Αν μπορούσα να περιγράψω την Ευρώπη με μία μόνο λέξη, θα ήταν “επιμονή”. Μαζί, θα είμαστε ενωμένοι εναντίον εκείνου που επιδιώκει να μας διαιρέσει. Θα επιμείνουμε το 2016. Και θα επιτύχουμε».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr