ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγος ΥΠΕΣ κατά Μουζάλα: Ποτέ δεν είπα να πνιγούν οι άνθρωποι

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 12:48 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 12:12
Βέλγος ΥΠΕΣ κατά Μουζάλα: Ποτέ δεν είπα να πνιγούν οι άνθρωποι
Facebook Twitter Whatsapp

Διέψευσε κατηγορηματικά χθες σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Theo Francken ότι είπε ''η Ελλάδα πρέπει να απωθεί τους μετανάστες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τους αφήνει να πνιγούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διέψευσε κατηγορηματικά χθες σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Theo Francken ότι είπε ''η Ελλάδα πρέπει να απωθεί τους μετανάστες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να τους αφήνει να πνιγούν''.

«Ποτέ δεν είπα αυτά τα πράγματα!» υπογράμμισε ο κ. Francken, τονίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες εναντίον του την ώρα που η Ελλάδα απομονώνεται ακόμα περισσότερο όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κάνει όσα πρέπει για το προσφυγικό. 

 

Η απάντηση του κ. Francken έρχεται δύο ημέρες μετά την εμφάνιση του κ. Μουζάλα στην εκπομπή Newsnight του BBC, όπου ''έδειξε'' τον Βέλγο ΥΠΕΣ με τις εξής φράσεις: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: "Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε! Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Στην ίδια συνέντευξη ο Βέλγος αξιωματούχος, μιλώντας για τις διαδικασίες επανεγκατάστασης, σημειώνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο οι μετανάστες διαλέγουν να μην περάσουν αυτή τη διαδικασία αλλά αντίθετα να επιλέξουν μόνοι τους τη χώρα προορισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Γι' αυτό και εγώ ζήτησα τα hotspot στην Ελλάδα να τεθούν υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση. Η κυβέρνηση της Αθήνας ξεκάθαρα δεν έχει τη δυνατότητα να χειριστεί την κατάσταση οπότε θα πρέπει να παρέμβουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα hotspot θα πρέπει να λειτουργήσουν ως "η αίθουσα υποδοχής της Ευρώπης". Όσοι ανταποκρίνονται στα κριτήρια της μετεγκατάστασης θα πρέπει ομαλά να μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη σύμφωνα με μια δίκαιη αναλογία. Αυτού που έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία θα πρέπει να παραμένουν στα hotspot περιμένοντας την πιθανή επιστροφή τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr