ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζει τη σκληρή «γραμμή» κατά της Κομισιόν για τη λιτότητα ο Ρέντσι

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 22:01 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 22:28
Συνεχίζει τη σκληρή «γραμμή» κατά της Κομισιόν για τη λιτότητα ο Ρέντσι
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέχισε τη σκληρή γραμμή κατά της Κομισιόν για τη λιτότητα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Συνέχισε τη σκληρή γραμμή κατά της Κομισιόν για τη λιτότητα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Ρέντσι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τη Μέρκελ, τόνισε πως η Ρώμη θέλει «ευελιξία» στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και ότι αρνείται να εφαρμόσει άκριτα πολιτικές λιτότητας, οι οποίες «δεν φέρνουν αποτέλεσμα» και «οδηγούν στην πτώση κυβερνήσεων».

Το σκληρό μήνυμα του Ρέντσι, σηματοδοτεί τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής του τις τελευταίες εβδομάδες έναντι της Κομισιόν, η οποία έχει προειδοποιήσει πως το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2016 ενδέχεται να παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν απαιτούμε αλλαγή των κανόνων, απαιτούμε να εφαρμοστούν στην Ιταλία», ανέφερε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Αλλά υπενθύμισε ότι «η ευελιξία ήταν αναγκαία συνθήκη της συμφωνίας που οδήγησε στην εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ», αλλά και «υπόσχεση του Γιούνκερ» του ίδιου, συνέχισε ο Ρέντσι, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία εναντίον της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ορθοδοξίας, η οποία εμποδίζει κατά τον ίδιο την ανάπτυξη.

«Είμαι της άποψης ότι οι πολιτικές λιτότητας από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ότι δεν οδηγούν παρά στην πτώση κυβερνήσεων», συνέχισε.

Ο Ρέντσι είπε πως «δεν συμφωνούμε σε όλα» με την Μέρκελ, η οποία απέφυγε να αντιπαρατεθεί στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση και ιδίως αυτή της αγοράς εργασίας είναι μια «σημαντική συνεισφορά για την Ιταλία και την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, παρότι «υπάρχουν κανόνες, μπορούν να γίνουν διαφορετικές ερμηνείες» τους, σχολίασε εξάλλου συνοπτικά, αφήνοντας τις Βρυξέλλες να αποφανθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας από μέρους της Ρώμης.

Η Κομισιόν έχει αναβάλει ως την άνοιξη την οριστική της ετυμηγορία για τον προϋπολογισμό που της υπέβαλε η κυβέρνηση Ρέντσι, στον οποίο αναθεωρούνται προς τα πάνω οι συμφωνημένοι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα, το δομικό έλλειμμα και το χρέος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr