ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για το καθεστώς ασύλου

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 22:01 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 22:37
Το Βερολίνο λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για το καθεστώς ασύλου
Facebook Twitter Whatsapp

Νέους περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου για τους πρόσφυγες αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία πιέζει την Ιταλία, ώστε να άρει τις αντιθέσεις της στη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία.

Νέους περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου για τους πρόσφυγες αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία πιέζει την Ιταλία, ώστε να άρει τις αντιθέσεις της στη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Ιταλία να πάψει να αντιτίθεται στην καταβολή τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υποσχέθηκε η ΕΕ στα τέλη του 2015, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και να θέσει υπό έλεγχο την παράτυπη μετανάστευση προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ο Ματέο Ρέντσι διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία είναι «έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί»,να καταβάλλει «όλες τις προσπάθειες» που απαιτούνται. Επανέλαβε ότι η Ρώμη λέει «ναι στη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία», όπως είχε κάνει σαφές και τον Νοέμβριο, αλλά αναμένει ακόμη «διευκρινίσεις από τους φίλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ως τώρα προβλέπεται ότι το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η Τουρκία θα προέλθει κατά το ένα τρίτο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τα κράτη. Η Ιταλία ζητεί να μάθει περισσότερα για το ποσό που θα κληθεί να συνεισφέρει κάθε κράτος-μέλος ενώ θέλει επίσης να υπάρξει έλεγχος του τρόπου που θα δαπανηθεί το ποσό αυτό από την Άγκυρα.

Η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι είναι «επείγον» να «εφαρμοστεί» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διότι «έχουμε ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Η ίδια υπενθύμισε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ώστε να μην μετακινούνται στην Ευρώπη.

Χθες βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την Μέρκελ ανακοίνωσε, έπειτα από δύο μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, μια σειρά νέων μέτρων με στόχο να γίνει η χώρα λιγότερο ελκυστική για τους οικονομικούς μετανάστες και να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα.

Το Βερολίνο για παράδειγμα θα επιμηκύνει τη χρόνο που απαιτείται για την επανένωση οικογενειών για ορισμένες κατηγορίες προσφύγων, ενώ θα αφαιρέσει πλήρως το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ασύλου στους υπηκόους του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Πάντως η καγκελάριος επέμεινε στην άρνησή της να προσδιορίσει ένα όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η χώρα — όπως απαιτούσε η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια «απτή» μείωση της ροής μεταναστών, όπως υποσχέθηκε η καγκελάριος, καθώς το 2015 η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς.

Αλλά η Μέρκελ συνεχίζει να προσβλέπει για αυτό κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ — κάτι στο οποίο εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους πολλές κυβερνήσεις κρατών, ειδικά ανατολικοευρωπαϊκών. Στα ευρωπαϊκά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο για να κρατήσουν τους Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Μια διεθνής σύνοδος δωρητών αναμένεται να διεξαχθεί προς αυτό την 4η Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Για το Βερολίνο η προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να επωφεληθεί από την ευκαιρία που της δίνουν οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Μεσόγειο, που έχουν οδηγήσει στη μείωση των ροών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Στόχος είναι να μην αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των προσφύγων μετά το τέλος του χειμώνα, δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική, κάνοντας λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr