ΔΙΕΘΝΗ

Απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν: Οκτώ βουλευτές μόνο για τη Λε Πεν - Νικήτρια και η... αποχή

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2017, 19:39 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2017, 06:59
Απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν: Οκτώ βουλευτές μόνο για τη Λε Πεν - Νικήτρια και η... αποχή
Facebook Twitter Whatsapp

Παραίτηση-βόμβα του ηγέτη των Σοσιαλιστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξασφαλίστηκε η απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν République en Marche και του συμμαχικού MoDem, καθώς συγκέντρωσαν 341 από τις 566 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού. Από τις 11 περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η ενδέκατη στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας για τα αποτελέσματα των εκλογών το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Από εκεί και πέρα το κόμμα Les Republicains καταλαμβάνει 113, το UDI 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3. Ο Μελασόν πάντως ανακοίνωσε ότι θα συγκρωτήσει κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο τη Μαρίν Λεπέν, εκείνο καταλαμβάνει 8 έδρες και η πρόεδρός του θα κάνει την είσοδό της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως και ο σύντροφός της Λουί Αλιό. Αν και τετραπλασιάζει την δύναμή του, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατορθώνει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Γαλλία, καθώς ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικώνε κλογών στην Γαλλία.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι '' το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη. Απόψε, παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς. η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη...ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί''.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία , αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ.

Εντουάρ Φιλίπ: Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή

''Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση'', δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», είπε.

Λε Πεν: Η υψηλή αποχή αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο του Εxit Poll, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.

''Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια'', δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Μελανσόν: Δεν έχει την νομιμοποίηση για τη διαλύση του εργασιακού νόμου 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.

''Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον'', πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Ρεκόρ αποχής: Ένας στους δύο Γάλλους δεν ψήφισαν!

Ωστόσο, σήμερα στη Γαλλία κέρδισε και η... αποχή.

Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει πως η αποχή έφθασε το 56,83%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία. Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.