ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτική κόντρα για την κηδεία του Κολ

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 18:22 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2017, 18:22
Πολιτική κόντρα για την κηδεία του Κολ
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιπαράθεση της χήρας Κολ με τη Μέρκελ

Ο Χέλμουτ Κολ ταύτισε τη ζωή του με το πολιτικό παιχνίδι στο πιο υψηλό επίπεδο. Επομένως, δεν εκπλήσσει η κόντρα που έχει ξεσπάσει γύρω από την επικήδεια τελετή του, από την οποία η χήρα του θέλει να αποκλείσει τη Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το οποίο αναπαράγει το ΑΠΕ, στην τελετή μνήμης του πρώην καγκελαρίου (1982-1998) που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο την 1/7, θα παρευρεθούν οι Εμανουέλ Μακρόν, Άγγελα Μέρκελ και Μπιλ Κλίντον .

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσουν ο καθένας την ομιλία του, όπως και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο) στη διάρκεια της τελετής αυτής που οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμηθεί η μνήμη του Χέλμουτ Κολ.

Ωστόσο η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, δεύτερη σύζυγος του πρώην καγκελαρίου (1982-1998), ήθελε να εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της ευρωπαϊκής τελετής μόνο οι ξένοι προσκεκλημένοι, αναφέρει σήμερα το Der Spiegel.

Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία της όταν ο Χέλμουτ Κολ της εμπιστεύθηκε υπουργικά χαρτοφυλάκια μετά την Επανένωση της Γερμανίας, είχε έρθει σε πολιτική ρήξη με τον πρώην μέντορά της στη διάρκεια του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και ανέλαβε το 2000 την ηγεσία του κόμματος που για καιρό διηύθυνε ο Κολ.

Από τους προσκεκλημένους, η χήρα του «πατέρα της επανένωσης» της Γερμανίας επιθυμούσε να εκφωνήσει λόγο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν, ένας από τους τελευταίους πολιτικούς αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Χέλμουτ Κολ και αντίπαλος της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων που είχε υιοθετήσει η Άγγελα Μέρκελ.

Τελικά η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, προειδοποιημένη από οικείους πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σκάνδαλο, άλλαξε γνώμη.