ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Τα μηνύματα των ηγετών και η ατζέντα

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2017, 16:56 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2017, 18:01
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Τα μηνύματα των ηγετών και η ατζέντα
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοιξαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ατζέντα να περιλαμβάνει το Brexit, τις σχέσεις με την Τουρκία, την τρομοκρατία και την παγκοσμιοποίηση.

Άνοιξαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ατζέντα να περιλαμβάνει το Brexit, τις σχέσεις με την Τουρκία, την τρομοκρατία και την παγκοσμιοποίηση.

Προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε πως «ποτέ πριν δεν είχα μεγαλύτερη πίστη ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση. Η αισιοδοξία μου πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που τη δικαιολογούν». Αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών χώρων, στην πτώση της ανεργίας, στην οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα, την άνοδο του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογικές ήττες των αντιευρωπαϊκών κομμάτων και οι νίκες των ηγετών που «υποστηρίζουν 100% την ΕΕ, από τη Βουλγαρία μέχρι την Αυστρία και από την Ολλανδία, μέχρι φυσικά τη Γαλλία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της δήλωσε, προσερχόμενη: «Και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να έχουν μια συνοχή. Θέλουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με την Βρετανία. Παράλληλα, είμαστε χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Οι εξελίξεις τρέχουν, ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει, χρειαζόμαστε περισσότερη ταχύτητα. Πρόκειται για μια μεγάλη δέσμη προβλημάτων που πρέπει να συζητηθεί,  πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα απέναντι σε ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που συμμετέχει για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο.

Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορρύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει «άνοιγμα» σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά «λελογισμένο».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει τους ευρωπαίους για τα σχέδιά της αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit και χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση «πολύ εποικοδομητική».

Η ατζέντα

Πρόκειται για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, με βασικά θέματα την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.

Η πρώτη συνεδρίαση των ηγετών θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και την Άμυνα, όπου η ΕΕ προσπαθεί να ενθαρρύνει διακρατικές συνεργασίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη συνέχεια θα τεθούν στο τραπέζι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης αύξησης των αφίξεων στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική. Περίπου 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο και «η διακίνηση προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, οι ηγέτες θα εξετάσουν πώς είναι δυνατό να προστατεύσουν την πολιτική του ελεύθερου εμπορίου απέναντι σε χώρες που εκμεταλλεύονται την ευρωπαϊκή γραμμή και ζημιώνουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.