ΔΙΕΘΝΗ

Εντυπωσιακές εικόνες στην Φιλιππούπολη: Το ελληνικό "Μαργαριτάρι" άνοιξε ξανά τις πόρτες του

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2017, 10:01 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2017, 11:16
Εντυπωσιακές εικόνες στην Φιλιππούπολη: Το ελληνικό "Μαργαριτάρι" άνοιξε ξανά τις πόρτες του
Facebook Twitter Whatsapp

Mε διθυραμβικούς τίτλους και χαρακτηρισμούς όπως "μαργαριτάρι" "τριαντάφυλλο","έμβλημα","μπιζού", "μαγικό" υποδέχθηκαν τα βουλγαρικά MME το άνοιγμα της "Οικίας Κλεάνθη" " του ελληνικού παλιού αρχοντικού που μετά από 10 χρόνια εργασιών και συντήρησης άνοιξε την Πέμπτη τις πόρτες του και πάλι για το κοινό σαν μουσείο.

Mε διθυραμβικούς τίτλους και χαρακτηρισμούς όπως "μαργαριτάρι" "τριαντάφυλλο","έμβλημα","μπιζού", "μαγικό" υποδέχθηκαν τα βουλγαρικά MME το άνοιγμα της "Οικίας Κλεάνθη" " του ελληνικού παλιού αρχοντικού που μετά από 10 χρόνια εργασιών και συντήρησης άνοιξε την Πέμπτη τις πόρτες του και πάλι για το κοινό σαν μουσείο.

Το διόρωφο οίκημα,ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά αρχοντικά της παλιάς πόλης της Φιλιππούπολης που έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ανατολικής Ευρώπης ξεκίνησε να χτίζεται προς τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά ολοκληρώθηκε τέλη του 1816,αρχές του 1817 για τον Έλληνα Γιώργο Κλεάνθη!

Είναι ένα διώροφο οίκημα μοναδικής αρχιτεκτονικής όχι μόνο για την Φιλιππούπολη αλλά και για ολόκληρη την Βουλγαρία. Κτισμένο σε ασύμμετρη μορφή,ζωγραφισμένο από άγνωστους καλλιτέχνες,με πρωτότυπες τοιχογραφίες όπως το τοπίο της Κωνσταντινούπολης του 1817 γραμμένο στα ελληνικά ΄η της Βιέννης την ίδια χρονολογία,μοναδικά σκαλιστά ζωγραφισμένα ταβάνια μέρος των οποίων είναι διακοσμημένα με φύλλα χρυσού,αυθεντικά και μοναδικά έπιπλα και μικροαντικείμενα-με μόνα σύγχρονα τα χαλιά-μετά τον Γιώργο Κλεάνθη πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες ενώ το 1949 δόθηκε στην ιδιοκτησία του υπουργείου πολιτισμού.

Οι πρώτες ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 1984,το 1995 χαρακτηρίσθηκε αρχιτεκτονικό μνημείο εθνικής σημασίας ενώ οι εργασίες εντατικοποιήθηκαν μετά το 2005 με την οικονομική βοήθεια του ιαπωνικού προγράμματος της Ουνέσκο και κόστος μέχρι την ολοκλήρωση του σήμερα 800.000 ευρώ.

Από εδώ και πέρα θα είναι ανοικτό για το κοινό με διπλάσιο εισιτήριο(5 €) σε σχέση με τα άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης και 3 άτομα σαν ξεναγούς ώστε να υποδεχθεί το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα.