ΔΙΕΘΝΗ

Θανατική ποινή στην πρώην πρόεδρο της Ν. Κορέας για «σχέδιο» δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 14:07 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 14:28
Θανατική ποινή στην πρώην πρόεδρο της Ν. Κορέας για «σχέδιο» δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν
Facebook Twitter Whatsapp

Αναστάτωση και πάλι στην Βόρεια Κορέα, καθώς με την θανατική ποινή ορκίστηκε να τιμωρήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιέ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Λι Μπιουνγκ Χο, για την συμμετοχή τους σε σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναστάτωση και πάλι στην Βόρεια Κορέα, καθώς με την θανατική ποινή ορκίστηκε να τιμωρήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιέ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Λι Μπιουνγκ Χο, για την συμμετοχή τους σε σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως έγραψε τη Δευτέρα η ιαπωνική εφημερίδα «Asahi Shimbun», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, έγραψε πως το 2015 η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που βρίσκεται στη φυλακή για εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς, είχε υπογράψει έγγραφο με το οποίο ενέκρινε την «αλλαγή ηγεσίας» στη Βόρεια Κορέα.

Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριζε πως οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν το σχέδιο της προέδρου και να απομακρύνουν από την εξουσία τον Κιμ Γιονγκ Ουν με «ατύχημα» που θα συνέβαινε σε αυτοκίνητο ή τρένο στο οποίο θα επέβαινε ο ισχυρός άντρας της Βόρειας Κορέας.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της απομονωμένης χώρας (KCNA) με ανακοίνωσή του την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα «υπόσχεται να δώσει τον θάνατο ενός "άθλιου" σκύλου στην πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας, που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο θάνατος της Παρκ Γκουν-Χιέ μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος και με οποιεσδήποτε μεθόδους.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Βόρειας Κορέας είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν με βιοχημικά όπλα. Τότε, ανώνυμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας (NIS) με δηλώσεις του στην εφημερίδα South China Morning Post είχε αρνηθεί τους παραπάνω ισχυρισμούς.