ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντ. Τραμπ

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2017, 15:45 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2017, 15:45
Σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντ. Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ισχύ τέθηκε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο κλείνει την είσοδο των ΗΠΑ σε πολίτες από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται ο ίδιος - να εμποδίσει την άφιξη «ξένων τρομοκρατών».

Σε ισχύ τέθηκε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο κλείνει την είσοδο των ΗΠΑ σε πολίτες από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται ο ίδιος - να εμποδίσει την άφιξη «ξένων τρομοκρατών».

Δικηγόροι και μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σήμερα σε πολλά αεροδρόμια των ΗΠΑ, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα, για να προσφέρουν νομική αρωγή στους ταξιδιώτες από χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό.

Εθελοντές δικηγόροι έφτιαξαν αυτοσχέδια σημεία ενημέρωσης, ορισμένα από τα οποία φέρουν επιγραφές στα αραβικά, κυρίως στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, του Σικάγο και της Ουάσινγκτον, για να παρέχουν νομική βοήθεια στους μετανάστες που την έχουν ανάγκη.

«Δεν περιμένουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στα αεροδρόμια. Είμαστε απλώς εδώ για να παρατηρήσουμε, για να ενημέρωσουμε τους ανθρώπους γι' αυτό που συμβαίνει και για να αναφέρουμε αυτό που παρατηρούμε», εξήγησε η Καμίλ Μάκλερ της Μεταναστευτικής Συμμαχίας της Νέας Υόρκης, στον ενημερωτικό ιστότοπο The Daily Beast.

Η Μάκλερ ήταν μεταξύ των εθελοντών που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης για να περιμένουν τις πτήσεις από το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, την Ντόχα και το Αμπού Ντάμπι.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από πολίτες που αντιτίθενται στη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Στο Λος Άντζελες ορισμένοι κρατούσαν πινακίδες στις οποίες χαρακτήριζαν τον αμερικανό πρόεδρο «φασίστα».

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα τέθηκε επισήμως σε ισχύ χθες στις 20:00 και έχει ως στόχο να εμποδίσει την άφιξη «ξένων τρομοκρατών» και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), καθώς και προσφύγων απ' όλον τον κόσμο.