ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος για δραστικές αλλαγές δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ο Μακρόν

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2017, 18:26 / Ανανεώθηκε 3 Ιουλίου 2017, 19:57
Έτοιμος για δραστικές αλλαγές δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ο Μακρόν
Facebook Twitter Whatsapp

Λίγο πριν τις 16.00 (ώρα Ελλάδος), άρχισε στις Βερσαλίες η σύνοδος του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής, δηλαδή, συνεδρίασης βουλευτών και γερουσιαστών, για να ακούσουν την ομιλία με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει τις «προτεραιότητες» της πενταετούς θητείας του.

Λίγο πριν τις 16.00 (ώρα Ελλάδος), άρχισε στις Βερσαλίες η σύνοδος του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής, δηλαδή, συνεδρίασης βουλευτών και γερουσιαστών, για να ακούσουν την ομιλία με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει τις «προτεραιότητες» της πενταετούς θητείας του. Μια από τις βασικότερες, όπως τόνισε, η σημαντική μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.

Αφού ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Φρανσουά ντε Ριζί (του προεδρικού κόμματος REM, προερχόμενος από τις τάξεις των οικολόγων) κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας έκανε την είσοδό του στο ημικύκλιο και ανέβηκε στο βήμα. 

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ, γαλλίδας πολιτικού που έδωσε μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών και η οποία έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 90 ετών.  

Αφού υπενθύμισε τη δυνατότητα που προσφέρεται από το Σύνταγμα για μια επίσημη ομιλία του προέδρου ενώπιον του Κογκρέσου, ο Μακρόν τόνισε στην αρχή της ομιλίας του πως «οι ώρες που περνάμε καθιστούν τη δυνατότητα αυτή ως ανάγκη» και ανακοίνωσε ότι επιθυμία του είναι να αλλάξει τους θεσμούς. 

«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μάς ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο, να επανασυνδεθούμε με τον πνεύμα της κατάκτησης», ήταν η αρχική του τοποθέτηση για να ακολουθήσει μια ομιλία-ποταμός. 

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου, εισάγοντας ουσιαστικά «μια δόση αναλογικής» ώστε «όλες οι ευαισθησίες να εκπροσωπούνται δίκαια σ' αυτό».

«Ένα λιγότερο πολυάριθμο κοινοβούλιο, αλλά ενισχυμένο όσον αφορά στα μέσα του, είναι ένα κοινοβούλιο όπου η εργασία ρέει καλύτερα είναι ένα κοινοβούλιο που εργάζεται καλύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ζητώντας «δράση και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας».

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη βούλησή του να «ολόκληρώσει» τη μεταρρύθμιση των θεσμών «μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα». Τόνισε μάλιστα ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα θέσει τις νέες διατάξεις σε δημοψήφισμα.

«Επιθυμώ να απέχουμε από τα ημίμετρα και τις διακοσημητικές διευθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος που θέλει «να αποκαταστήσει ανάμεσα στους Γάλλους και τη Δημοκρατία τη σχέση που διαλύθηκε από τη μηχανική άσκηση της εξουσίας».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε, επίσης, να πείσει «όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν. Επίσης όλους αυτούς που ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».