ΔΙΕΘΝΗ

"Καζάνι που βράζει" η Γαλλία - Σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν οι εργαζόμενοι

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2018, 13:52 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2018, 13:49
"Καζάνι που βράζει" η Γαλλία - Σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν οι εργαζόμενοι
Facebook Twitter Whatsapp

Το νομοσχέδιο για την εταιρεία SNCF (κρατικός σιδηρόδρομος) που κατατίθεται προς ψήφιση σήμερα Τρίτη 17 Απριλίου στην εθνοσυνέλευση έχει φέρει τριγμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μάχη ανάμεσα σε συνδικάτα και κυβέρνηση Μακρόν καλά κρατεί, με το κλίμα να παραμένει εξαιρετικά τεταμένο. Το νομοσχέδιο για την εταιρεία SNCF (κρατικός σιδηρόδρομος) που κατατίθεται προς ψήφιση σήμερα  Τρίτη 17 Απριλίου στην εθνοσυνέλευση έχει φέρει τριγμούς. 

Οι βουλευτές σε πρώτο στάδιο ψήφισαν 74 προς 20 εναντίον της κυβερνητικής τροπολογίας, η οποία προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 "η κρατική εταιρεία SNCF και οι θυγατρικές της θα αποτελούν μια ενιαία δημόσια εταιρία " , η οποία θα υπόκειται "στις διατάξεις του Εμπορικού Κώδικα σχετικά με τις ανώνυμες εταιρείες" και θα έχει κεφάλαιο "που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο".

Η SNCF αποτελείται σήμερα από τρία δημόσια βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα: SNCF (τη διαχείριση), SNCF Mobilités (τα τρένα) και SNCF Réseau (τις σιδηροτροχιές). Αυτή η μετατροπή σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, αποτελεί απαραίτητο βήμα στην περίπτωση που το κεφάλαιο της SNCF ανοίξει σε ιδιώτες επενδυτές. Το χρέος της SNCF Réseau, έφθασε τα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2017 και θα υπερβεί τα 62 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2026. Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι "από την 1η Ιανουαρίου 2020, το κράτος θα συνεχίσει εξυπηρετεί σταδιακά το χρέος, που «κληρονόμησε» από την κατασκευή γραμμών υψηλής ταχύτητας.

"Η ψήφιση του νομοσχεδίου διέρχεται από το πρώτο στάδιο της κοινοβουλευτικής της διαδικασίας", λέει η CGT-Cheminots, η πιο ισχυρή ένωση της SNCF, σε δήλωση της.

Οι απεργίες θα διεξαχθούν  την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ το CGT ζητά μια απεργία "πολύ υψηλού επιπέδου"  προκειμένου να μπλοκάρει τη κοινοβουλευτική διαδικασία" και "να αναγκάσει την κυβέρνηση να έρθει στο τραπέζι των  διαπραγματεύσεων". "Η νίκη είναι δική μας " δήλωσε  η ένωση εργαζομένων , καλώντας τους όλους στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Πηγή: Le monde 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr