ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη «δεν διαπραγματεύεται» νέα πυρηνική συμφωνία

Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 16:38 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 16:38
Η Τεχεράνη «δεν διαπραγματεύεται» νέα πυρηνική συμφωνία
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν θα κάνουμε το ίδιο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του για αποχώρηση από τη συμφωνία στις 12 Μαΐου.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία, ούτε εμείς θα παραμείνουμε σε αυτή» δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη για τις διεθνείς υποθέσεις, σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του ιστότοπου της κρατικής τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους μέχρι τις 12 Μαΐου για να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο που θα θεραπεύει τις «τρομερές ελλείψεις» από τις οποίες πάσχει, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Βελαγιατί προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εναντίον κάθε ιδέας για νέα διαπραγμάτευση και αλλαγή της πυρηνικής συμφωνίας.

«Το Ιράν δέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσθηκε και δεν θα δεχθεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν απ' αυτήν οτιδήποτε», δήλωσε ο Βελαγιατί.

«Ακόμη κι αν οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσουν την πυρηνική συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς ώστε οι τελευταίοι να παραμείνουν σε αυτή, μία από τις επιλογές που θα έχουμε θα είναι η αποχώρηση από τη συμφωνία» υπογράμμισε ο Βελαγιατί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr