ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Τα εγκλήματα της ETΑ «δεν παραγράφονται» μετά τη διάλυσή της

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2018, 15:48 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2018, 15:55
Ισπανία: Τα εγκλήματα της ETΑ «δεν παραγράφονται» μετά τη διάλυσή της
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μαριάνο Ραχόι δεσμεύεται πως οι δίκες θα συνεχιστούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέτισε την Παρασκευή φόρο τιμής στα θύματα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία.

Η οργάνωση ολοκληρώνει σήμερα την ιστορική διαδικασία διάλυσής της στη διάρκεια «συνεδρίου» στη νοτιοδυτική Γαλλία, τερματίζοντας έτσι την τελευταία ένοπλη εξέγερση της δυτικής Ευρώπης, η οποία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες ήταν οι τραυματίες.

«Οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται» και «δεν θα υπάρξει ατιμωρησία» δήλωσε ο Ραχόι την επομένη της επίσημης διάλυσης της ένοπλης οργάνωσης.

«Σήμερα, καθώς η ΕΤΑ ανακοίνωσε επιτέλους τη διάλυσή της, οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα» δήλωσε επικαλούμενος τον αριθμό των 853 νεκρών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την κυβέρνηση.

«Καλώ όλη την ισπανική κοινωνία να θυμηθεί [τα θύματα] ένα προς ένα μέσα στη μοναδική ιδιαιτερότητα των ξεριζωμένων ζωών τους [...] Δεν είναι μια στατιστική, είναι άνθρωποι», υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι η ισπανική δημοκρατία νίκησε την ΕΤΑ. Η ΕΤΑ εξαφανίζεται, όμως οι ζημιές που προκάλεσε δεν εξαφανίζονται, όχι περισσότερο από τον ανεπανόρθωτο πόνο που έσπειρε τόσες πολλές φορές».

Η αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα επιτύχει τίποτε ανακοινώνοντας τη διάλυσή της» επανέλαβε.

«Οι ερευνητές των εγκλημάτων της ΕΤΑ θα συνεχίσουν το έργο τους, θα συνεχίσουν να γίνονται δίκες για τα αδικήματα αυτά και οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται. Διότι οι δημοκρατίες απαντούν στα εγκλήματα με τη δικαιοσύνη».

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Την ίδια μέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση της ΕΤΑ να αυτοδιαλυθεί, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέση» στην Ευρώπη για την τρομοκρατία.

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την απόφαση της ΕΤΑ να διαλυθεί με μόνιμο τρόπο. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτό», σχολίασε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ για την τρομοκρατία τα όπλα και τα τουφέκια. Η ΕΕ είναι θεμελιωμένη πάνω στο κράτος δικαίου» υπενθύμισε ο εκπρόσωπος στην πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr