ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Σκριπάλ: Η Τσεχία παραδέχεται ότι παρασκεύασε ουσίες τύπου «Νόβιτσοκ»

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2018, 19:06 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2018, 21:16
Υπόθεση Σκριπάλ: Η Τσεχία παραδέχεται ότι παρασκεύασε ουσίες τύπου «Νόβιτσοκ»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι παρασκευές αυτές έγιναν προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού

Σε μικρές ποσότητες στην Τσεχία παρασκευάστηκαν νευροπαραλυτικοί παράγοντες, τύπου "Νόβιτσοκ". Η ουσία αυτή δεν ήταν ίδια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της Ρωσίας στη Βρετανία.

Οι παρασκευές αυτές έγιναν προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού στην αντιμετώπιση του χημικού πολέμου, παραδέχτηκε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της χώρας, ότι η Πράγα "κατασκεύασε και δοκίμασε" μια χημική ουσία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν "σε μικρή ποσότητα" και ότι στη συνέχεια καταστράφηκε.

Η Τσεχία έχει υποδειχθεί, μεταξύ άλλων χωρών, από τη Ρωσία ως πιθανή πηγή της ουσίας με την οποία δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας παραδέχτηκε ότι προχώρησε στη "μικροσύνθεση" αρκετών μικρογραμμαρίων ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, όπως Νόβιτσοκ και σαρίν. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με "παραγωγή" χημικών όπλων όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή των ουσιών αυτών.

"Παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται ως "Νόβιτσοκ" στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η ουσία A230, είναι δυνητικά δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, ο εντοπισμός των οποίων (...) αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των τσεχικών μονάδων αντιμετώπισης του χημικού πολέμου" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Οι ουσίες που παρασκευάστηκαν παρέμειναν σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και καταστράφηκαν αμέσως αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ερευνών του Μπρνο. "Η πιθανότητα διαρροής, επομένως, ισοδυναμεί με μηδέν", επισημαίνει το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι ο τύπος A230 του Νόβιτσοκ που δοκιμάστηκε στην Τσεχία ήταν διαφορετικός από την ουσία A234 που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

Ο πρόεδρος Ζέμαν είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου από την υπηρεσία πληροφοριών BIS να ερευνήσει την υπόθεση, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Νόβιτσοκ θα μπορούσε να προέρχεται από την Τσεχία.

"Στο Κρεμλίνο θα πρέπει να είναι πραγματικά υπερήφανοι για τον πρόεδρό μας" επέκρινε τον Ζέμαν ο αντιπρόεδρος του δεξιού κόμματος ODS, Μάρτιν Κούπκα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κινήματος STAN, Πετρ Γκάτζικ, ο Ζέμαν "συμπεριφέρεται σαν ενεργός πράκτορας του Κρεμλίνου".

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα χαιρέτισε από την πλευρά της τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου. "Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενήργησε με έντιμο και θαρραλέο τρόπο, παραδεχόμενη επισήμως και αποκαλύπτοντας αυτές τις πληροφορίες", τόνισε. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr