ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Η Γερμανία θα μειώσει το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2018, 02:02 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2018, 23:35
Μέρκελ: Η Γερμανία θα μειώσει το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Η Γερμανία θα επενδύσει στην εργασία και τις υποδομές, προκειμένου να επεκταθεί η ανάπτυξη της οικονομίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η χώρα θα μειώσει το χρέος κεντρικής κυβέρνησης και θα επενδύσει στην εργασία και τις υποδομές, προκειμένου να επεκταθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να προετοιμασθεί καλλίτερα για μία πιθανή ύφεση.

Στην τακτική της εβδομαδιαία ενημέρωση, η Μέρκελ επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019—ο οποίος θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα—σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν την επανένταξη στην εργασία των μακροχρόνια ανέργων, με στόχο την πλήρη απασχόληση έως το 2025. Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη διανύει μία περίοδο αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης με την ανεργία να ανέρχεται στο 5,2%.

Επικαλούμενη τα «πολύ καλά φορολογικά έσοδα» του έτους αυτού, η Μέρκελ δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σε οδικές αρτηρίες, σιδηροδρόμους και τις ψηφιακές υποδομές, ενώ παράλληλα θα μειώσει το έλλειμμα της Γερμανίας στο 60% του ΑΕΠ, από 64% το παρελθόν οικονομικό έτος.

«Προβλέπουμε, επενδύοντας, για εκείνους τους καιρούς που η οικονομία δεν θα αποδίδει εξίσου υψηλά και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε ακόμη να έχουμε μία οικονομική ανάκαμψη για όσο το δυνατόν μακρότερο χρονικό ορίζοντα», τόνισε η Μέρκελ.

Αυτήν την εβδομάδα, το οικονομικό ίδρυμα IFO αναθεώρησε στο 1,9% (από 1,8% προηγουμένως) την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2018, υπογραμμίζοντας την καλλίτερη από το αναμενόμενο απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μολαταύτα, τα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν τη βιομηχανική παραγωγή να έχει υποστεί μέγα πλήγμα από την προστατευτική πολιτική που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το περιοδικό Der Spiegel, βασισμένο σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έγραψε πως η κυβέρνηση επέτυχες πλεόνασμα άνω των 10 δισεκ. ευρώ επί του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο. Το πλεόνασμα τούτο σημαίνει πως ο αρμόδιος υπουργός Όλαφ Σολτζ δεν θα χρειασθεί να καταφύγει σε κάποιο αποθεματικό κονδύλι για την χρηματοδότηση οικιστικών κι επισιτιστικών προγραμμάτων και μαθημάτων Γερμανικών για τους πρόσφυγες, τονίζει το Der Spiegel. Το αποθεματικό τούτο διαθέτει 24 δισεκ. ευρώ και ο σχεδιασμός βάσει του προϋπολογισμού επιτρέπει στον Σολτς να χρησιμοποιήσει 1,6 δισεκ. ευρώ αυτό το έτος για τον σκοπό αυτό, όμως το δημιουργηθέν πλεόνασμα του δίνει τη δυνατότητα να μην το χρησιμοποιήσει καν, προσθέτει το περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr