ΔΙΕΘΝΗ

Η τελευταία ομιλία Γιούνκερ για την «κατάσταση της Ένωσης»

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2018, 18:08 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2018, 18:08
Η τελευταία ομιλία Γιούνκερ για την «κατάσταση της Ένωσης»
Photo: O Z.K.Γιούνκερ στην περυσινή ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Πηγή: Europarl
Facebook Twitter Whatsapp

Την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης είναι μια ευκαιρία για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσουν το έργο και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλουν στον καθορισμό της μελλοντικής κατεύθυνσης της ΕΕ. Η φετινή συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα είναι η τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 και τη νέα Επιτροπή. Δεν θα αποτελέσει απλώς ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν οι πολίτες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να δώσει και τον τόνο για την επόμενη πενταετία, εκθέτοντας μελλοντικές προκλήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η εκδήλωση αρχίζει με ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ο οποίος αξιολογεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και περιγράφει τα σχέδια για το επόμενο έτος. Ακολουθεί συζήτηση με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση δεν αφορά μόνον στον «απολογισμό» Junker ενόψει Ευρωεκλογών αλλά και στο ότι, για πρώτη φορά, η σύγκρουση μεταξύ «ευρωπαϊστών» από τη μία και «ευρωφοβικών» από την άλλη είναι τόσο ισχυρή στο εσωτερικό της Ένωσης. 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr