ΔΙΕΘΝΗ

Και τα νοσοκομεία θύμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία

από Επιμέλεια: Μαρία Ψυλλάκη - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2018, 23:29 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2018, 23:29
Και τα νοσοκομεία θύμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Κακοπληρωμένοι υπάλληλοι και σοβαρές ελλείψεις συνθέτουν το σκηνικό

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας χτυπάει τώρα τα νοσοκομεία. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Çapa και Cerrahpaşa, που αποτελούν μέρος του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, είναι μόνο δύο από τους παρόχους ιατρικής περίθαλψης που δυσκολεύονται πλέον να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους και να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Çapa έκαναν απεργία την προηγούμενη εβδομάδα μετά από την αδυναμία του νοσοκομείου να καταβάλλει τους συμπληρωματικούς τους μισθούς τον προηγούμενο μήνα. Η διεύθυνση του νοσοκομείου προχώρησε αμέσως σε υποσχέσεις στους γιατρούς ότι θα λάβουν τα επιδόματά τους αυτό το μήνα και η απεργία έληξε εντός λίγων ωρών, οι γιατροί όμως δήλωσαν ότι θα απεργήσουν επ’ αορίστου αν δεν πληρωθούν.

Ο καθηγητής Ζέκι Κιλιτσασλάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι νοσοκόμες του νοσοκομείου δεν είχαν λάβει το επίδομα τους για τρεις μήνες, και ακόμα και όταν τις πληρώθηκαν, έλαβαν το κατώτατο δυνατό ποσό.

«Ήδη πληρωνόμαστε πολύ λίγα χρήματα», λέει μια νοσοκόμα. «Πλήρωνα τα έξοδα των παιδιών μου με τα λίγα που έπαιρνα ως επίδομα. Έχουμε στερηθεί αυτά τα χρήματα εδώ και τρεις μήνες».

Τα επιδόματα καθορίζονται από ένα σύστημα αξιολόγησης που βασίζεται στην απόδοση, και το οποίο λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των ασθενών που παρακολουθούν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του μήνα. Το σύστημα αυτό αξιολόγησης είναι συχνά αυθαίρετο και δεν παρέχει ένα σταθερό, αξιόπιστο εισόδημα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο Αμπουζέρ Ασλάν, ένας εκ των προέδρων συνδικαλιστικής ένωσης εργαζομένων υγείας δήλωσε ότι το σύστημα που βασίζεται στην απόδοση κάνει κακό στην υγεία.

«Οι υπάλληλοι δουλεύουν, και δεν μπορούν να πληρωθούν για τη δουλειά τους. Πολλοί εργαζόμενοι κοιτούν τον ασθενή και σκέφτονται κατά πόσο θα φανεί η απόδοσή τους αυτό το μήνα στο μισθό τους. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της υγείας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους», λέει.

Η Αινούρ Γκιουρτσάν, που δουλεύει ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο Çapa, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη γραμματέα της συνδικαλιστικής ένωσης, λέει ότι όλοι έχουν λογαριασμούς να πληρώσουν και είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα.

«Οι νοσοκόμες δεν έχουν λάβει τα επιδόματα τους εδώ και δύο μήνες. Συγκρίνουν την κατάσταση εδώ με τις συνθήκες σε άλλα νοσοκομεία και προσπαθούν να φύγουν. Αυτή τη στιγμή, έχουν κατατεθεί περίπου 140 παραιτήσεις. Στο μεταξύ, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού η διεύθυνση τους απειλεί για να μη φύγουν», λέει η ίδια.

Σύμφωνα με την νοσοκόμα, έχουν φύγει τόσες νοσοκόμες από το νοσοκομείο, που δεν είναι σε θέση να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο παρελθόν.

Τα πλήγματα της οικονομίας δεν είναι νέο για τον τομέα της υγείας στην Τουρκία, ειδικά για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ο Κιλιτσασλάν πληροφορεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα περισσότερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και παλεύουν με τα χρέη.

Η πτώση της τουρκικής λίρας κατά 40 τα εκατό φέτος έχει αυξήσει τις δυσκολίες για τα  πανεπιστήμια, καθώς οι περισσότερες ιατρικές προμήθειες και φάρμακα εισάγονται από το εξωτερικό και πληρώνονται σε δολάρια και ευρώ. Για τις τουρκικές εταιρίες παροχής φαρμάκων έχει γίνει πιο δύσκολο να αποκομίζουν κέρδος από την εισαγωγή φαρμάκων και την πώληση τους σε νοσοκομεία, λέει ο Ασλάν.

«Σε πολλά από τα νοσοκομεία μας, οι συναλλαγές έχουν παγώσει. Οι εταιρίες έχουν αποσύρει τις συμφωνίες τους. Θα φτάσουμε στο σημείο τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα».

Οι περιορισμένοι πόροι των δύο νοσοκομείων θα γίνουν σύντομα αισθητοί, συνεχίζει.

«Για να κάνει μια απλή ένεση, ο εργαζόμενος στην υγεία θα πρέπει να αναγκάσει τον ασθενή να φύγει από το νοσοκομείο και να αγοράσει σύριγγα. Για αυτό το λόγο, οι προμήθειες από το εξωτερικό πρέπει να γίνουν διαθέσιμες το συντομότερο δυνατό. Όταν εξαντληθούν οι άμεσα διαθέσιμες προμήθειες μέσα στους επόμενους μήνες, η πλήρης σοβαρότητα της κατάστασης θα φανεί πιο ξεκάθαρα».

Πηγή: Ahval 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr