ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε γεωτρύπανα ψάχνουν για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο (χάρτης)

Δημοσίευση 15 Νοεμβρίου 2018, 15:13 / Ανανεώθηκε 15 Νοεμβρίου 2018, 16:24
Πέντε γεωτρύπανα ψάχνουν για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο (χάρτης)
Facebook Twitter Whatsapp

Στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος η νοτιοανατολική Μεσόγειος

Στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες η νοτιοανατολική Μεσόγειος, καθώς συνολικά πέντε χώρες εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που κρύβουν τα νερά της περιοχής.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κύπρου, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, όπως και στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο-αδελφό του Stena Icemax τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία, προφανώς και σε αντίδραση στην πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ανακοίνωσε για αύριο ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού δυτικά της Πάφου. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση με τη Δημοκρατία, έτσι που δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία απάντησε ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», η προετοιμασία για τη γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης, με τρία σκάφη υποστήριξης να βρίσκονται κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ προχωρά και η μεταφορά στελεχών που θα επανδρώσουν το γεωτρύπανο για την έναρξή της με δύο πρωινές πτήσεις ελικοπτέρων και μία απογευματινή.

*Επεξήγηση χάρτη:

1.Το σημείο όπου ξεκινά τη γεώτρηση το Stena Icemax στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.

2.Το σημείο όπου πραγματοποιεί την κατά σειρά γεώτρηση επί του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου το Saipem 10000.

3.To σημείο όπου πραγματοποιεί πρόσθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Ensco DS7.

4.Το σημείο όπου ξεκίνησε τη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih.

5.Το σημείο όπου ξεκινά αυτές τις μέρες η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στις νότιες ακτές της στον κόλπο της Μερσίνας, σε αβαθή ύδατα με το νορβηγικό γεωτρύπανο-πλατφόρμα ROWAN NORWAY.

6.Η περιοχή που «δέσμευσε» με παράτυπη Navtex η Τουρκία όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

7.Περιοχή που δέσμευσε με νέα παράτυπη Navtex η Τουρκία χθες για ναυτικές ασκήσεις.

8.Η περιοχή όπου μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα διεξάγεται πολυεθνική ναυτική άσκηση υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

9.Η ζώνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις των ελικοπτέρων υποστήριξης της γεώτρησης στο «Δελφίνη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr