ΔΙΕΘΝΗ

Γαλάζια πατρίδα: Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Αιγαίο

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2019, 13:20
Γαλάζια πατρίδα: Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ερντογάν θέλει να στείλει σαφή μηνύματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη μεγαλύτερη, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, ναυτική άσκηση στην ιστορία της χώρας ξεκίνησαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 πλοίων που συνοδεύονται από drones, ελικόπτερα και αεροπλάνα. Πρόκειται για επίδειξη ισχύος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την κυριαρχία της Άγκυρας και να στείλει σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Η ναυτική άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις θάλασσες: το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στη ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 22 αποβατικά σκάφη και 13 φρεγάτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η άσκηση, που ξεκίνησε με τον απόπλου των πλοίων από οκτώ λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχει στόχο να βελτιώσει το επίπεδο ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας για στρατιωτική δράση, αλλά και τις κοινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση να αποπλέουν από το λιμάνι Κοτσαέλι, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια προσομοίωσης μάχης θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.