ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μοιραίο Boeing της Ethiopian: Έβγαζε καπνό και έκανε παράξενους θορύβους

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2019, 18:13
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μοιραίο Boeing της Ethiopian: Έβγαζε καπνό και έκανε παράξενους θορύβους
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά που θα δώσουν απαντήσεις για την πτώση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η συντριβή της πτήσης ET302 σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα την Κυριακή. Όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, 157 επιβάτες και μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν. Τα θύματα ήταν πολίτες περισσοτέρων από 30 κρατών.

Τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του αεροσκάφους διερευνώνται, ενώ σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό τεχνικών προβλημάτων.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αεροσκάφος έβγαλε καπνούς και έκανε ένα περίεργο θόρυβο πριν την συντριβή του.

«Από το αεροπλάνο φέρονται να εξήλθαν μικρά αντικείμενα που έμοιαζαν με κομμάτια χαρτιού, ενώ ακούστηκε ένας περίεργος θόρυβος και το αεροσκάφος πήρε μία ξαφνική κλήση, πριν την συντριβή του», σύμφωνα με μία μαρτυρία.

«Το αεροσκάφος προσπάθησε να πάρει ύψος κι έκανε μία ξαφνική στροφή, πριν από την συντριβή του», σύμφωνα με την δεύτερη μαρτυρία.

Ο Έλληνας που σώθηκε από τύχη

Ο κ. Μαυρόπουλος έχασε την μοιραία πτήση για ελάχιστο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο του έσωσε την ζωή. Ακόμη και 24 ώρες μετά την τραγωδία, ο κύριος Μαυρόπουλος δεν μπορεί να πιστέψει την τύχη του.

«Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ γιατί είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς όλο αυτό που έγινε. Σιγά – σιγά όσο περνάει ο καιρός ερχόμαστε όλο και πιο κοντά με την πραγματικότητα. Καταλαβαίνω πόσο δίπλα πέρασα και από την άλλη στενοχωριέμαι και συντρίβομαι για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Ξέρετε τι γίνεται; Είμαι μια από τις περιπτώσεις που μπορεί πραγματικά να σου αλλάξουν την ζωή. Κάποιος φίλος μου είπε ότι «σου δόθηκε δώρο μια δεύτερη ζωή. Φρόντισε να την ζήσεις όπως θέλεις»», είπε ο κ. Μαυρόπουλος στoν ΣΚΑΪ. 

«Χάσαμε ανθρώπους που τους ξέραμε. Γνωστούς, φίλους και είναι συγκλονιστικό να ξέρεις ότι χάθηκαν για το τίποτα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν μπήκα στην πτήση από τύχη. Αυτό που με έσωσε ήταν ότι δεν είχα δώσει βαλίτσα. Επειδή ήξερα ότι ήταν μικρή η διαφορά μεταξύ δυο πτήσεων γιατί αν είχα δώσει βαλίτσα θα με περίμεναν οπωσδήποτε. Η πτήση ήταν 08.15 και εγώ έφτασα στην πύλη 08.03 και είχε κλείσει. Πήγα και διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήταν δική μου ευθύνη. Οι πτήσεις ήταν στην ώρα τους και κακώς δεν με περίμεναν. Έβλεπα τους τελευταίους επιβάτες να μπαίνουν μέσα αλλά ήταν κλειστή η πύλη και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Ζήτησα τα ρέστα όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τέλος πάντων οι άνθρωποι μου έβγαλαν ένα εισιτήριο για μετά από 3 ώρες να φύγω με την επόμενη πτήση. Μου ζήτησαν συγγνώμη. Ήταν πολύ ευγενικοί. Περίμενα αναγκαστικά. Δεν ήξερα τίποτα. Μετά από 3 ώρες πήγα να επιβιβαστώ. Μου είπαν: «δεν μπορείτε να επιβιβαστείτε γιατί είστε ο μοναδικός που δεν μπήκε στην πτήση που αγνοείται». Μέχρι την ώρα εκείνη 10.50 αγνοούνταν η πτήση. Μου έφυγε η γη κάτω από τα πόδια. Είναι ένα συγκλονιστικό συναίσθημα. Να είναι μια αφορμή να γίνουν κάποιες αλλαγές. Να δούμε την ζωή με άλλο μάτι. Τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται πάντα», συμπλήρωσε. 

 

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

Νωρίτερα, οι αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ανασύρθηκαν τα δύο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη χθες λίγο μετά την απογείωσή του.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για τη λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Η επίσημη θέση της Boeing για τα 737 ΜΑΧ 8 μετά την τραγωδία των αιθιοπικών αερογραμμών

Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε σήμερα πως οι έρευνες για την συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει λόγος για να εκδώσει οδηγίες προς τους αερομεταφορείς που διαθέτουν τον τύπο 737 MAX 8, βάσει των πληροφοριών που διαθέτει έως τώρα.

«Η ασφάλεια αποτελεί την υπ’αριθμ. ένα προτεραιότητά μας και λαμβάνουμε κάθε μέριμνα για να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος, συνεργαζόμενοι στενά με τις ενδιαφερόμενες ομάδες και όλες τις αρχές ασφαλείας που εμπλέκονται», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Boeing, σε δηλώσεις του που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Οι κινεζικές αεροπορικές αρχές καθήλωσαν σήμερα περίπου 100 Boeing Co 737 MAX 8, που αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τέταρτο των αεροσκαφών αυτού του τύπου που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο. 

Η πρώτη αντίδραση της Boeing 

Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αποφάσισαν να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου της, μία ημέρα μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφους της αυτού του τύπου με 157 επιβαίνοντες, ενημερώνει η εταιρεία με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία.

Ο αιθιοπικός αερομεταφορέας διαθέτει άλλα τέσσερα 737 MAX 8, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης τροχιάς αεροπλάνων FlightRadar 24.

Σήμερα και η Κίνα διέταξε τη διακοπή πτήσεων των αεροσκαφών τύπου 737 MAX 8 που διαθέτουν οι αερογραμμές της, έπειτα από τη δεύτερη πτώση αεροσκάφους του αυτού τύπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο παρόμοιο τραγικό περιστατικό σημειώθηκε με αεροπλάνο της ινδονησιακής Lion Air.

Αναβολή τελετής παρουσίασης αεροσκάφους 777Χ

Την ίδια ώρα η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Boeing ανέβαλε την τελετή παρουσίασης του αεροσκάφους 777X.

Η εταιρεία προγραμμάτιζε την παρουσίαση του πρώτου 777Χ για την 13η Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής με την συμμετοχή προσκεκλημένων, διευθυντικών στελεχών της, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

Η Boeing μετά τις τραγικές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας στην Αιθιοπία, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της τελετής παρουσίασης του 777X, που είναι αεροσκάφος νέας γενιάς και ευρείας ατράκτου.

Πηγή: AFP, Reuters, AΠE, airlinerwatch.com