ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή Boeing της Ethiopian Airlines: Τα αναπάντητα ερωτήματα της πολύνεκρης τραγωδίας

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2019, 07:48
Συντριβή Boeing της Ethiopian Airlines: Τα αναπάντητα ερωτήματα της πολύνεκρης τραγωδίας
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Η δεύτερη τραγωδία με αυτόν τον τύπο αεροσκάφους μέσα σε λίγους μήνες προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι ερευνητές που αναζητούν απαντήσεις για την τραγωδία με τη συντριβή του Boeing της Ethiopian Airlines που εκτελούσε την πτήση 302 χτενίζουν το σημείο της συντριβής προσπαθώντας να εξιχνιάσουν το μυστήριο που καλύπτει την αεροπορική τραγωδία.

Οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων της τραγωδίας συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας αλλά αυτό που τελικά κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν συνεχώς το διεθνή χαρακτήρα μίας τραγωδία που κόστισε τη ζωή 157 ανθρώπων από 35 εθνικότητες.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν – μοιραία – και στη Boeing, εταιρεία που κατασκευάζει τον τύπο αεροσκάφους που συνετρίβη.

Την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στο «κλαμπ» των χωρών που κρατούν στο έδαφος τα αεροσκάφη 737 MAX 8 εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ασφαλή.

Το MAX 8 είναι το ίδιο μοντέλο που έστειλε στο θάνατο 189 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Lion Air τον Οκτώβριο.

Όπως διαπιστώνει το CNN πολλά ερωτήματα για την τραγωδία παραμένουν αναπάντητα συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ερωτήματος, τι προκάλεσε τελικά την πτώση του αεροσκάφους.

Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι προκάλεσε την πτώση

Η πρώτη σημαντική ένδειξη θα προκύψει από το μαύρο κιβώτιο και τον καταγραφέα φωνής του θαλάμου διακυβέρνησης, τα οποία και τα δύο ανακτήθηκαν από το σημείο της συντριβής.

Αυτά τα κρίσιμα στοιχεία βρίσκονται για την ώρα στα χέρια της Αιθιοπικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας στην Αντίς Αμπέμπα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πού θα αναλυθούν. Ο CEO της Ethiopian Airlines Tewolde GebreMariam είπε στο CNN την Τρίτη ότι θα σταλούν σε άλλη χώρα για έλεγχο.

Οι πλήρεις έρευνες για μια αεροπορική τραγωδία μπορεί να χρειαστούν χρόνια - αλλά οι πρώτες ενδείξεις για το τι λένε αυτά τα μαύρα κουτιά αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Lion Air χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες από την ανακάλυψη του μαύρου κουτιού για την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας των Μεταφορών της Ινδονησίας για να αποκαλύψει ότι το αεροπλάνο είχε εκτός λειτουργίας τον δείκτη ταχύτητας αέρα, στις τελευταίες τέσσερις πτήσεις του και –φυσικά - κατά τη στιγμή της συντριβής.

Το μαύρο κιβώτιο και ο καταγραφέας φωνής είναι το σημείο εκκίνησης για κάθε έρευνα αεροπορικών ατυχημάτων - παρέχουν μια ζωτική εικόνα για το τι συνέβη στις τελευταίες στιγμές μιας πτήσης και πώς οι πιλότοι αντέδρασαν σε αυτήν.

Δεν ξέρουμε αν συνδέει την πτήση της Ethiopian Airlines με αυτή της Lion Air

Μέχρι να αναλυθούν τα δεδομένα μαύρου κουτιού, είναι αδύνατο να πούμε εάν συνδέονται οι δύο καταστροφές.

Υπάρχουν ορισμένες εμφανείς ομοιότητες μεταξύ των δύο πτήσεων, εκτός από το προφανές γεγονός ότι και οι δύο πέταξαν σε ολοκαίνουργια MAX 8. Κάθε πτήση συνετρίβη για λίγα λεπτά μετά την απογείωση της, κατά τη διάρκεια μιας φάσης πτήσης όπου τα θανατηφόρα ατυχήματα δεν είναι πολύ κοινά.

Η πτήση του Lion Air πέταξε 13 λεπτά πριν τη συντριβή, ενώ το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη στο έδαφος μόλις μετά από ταξίδι έξι λεπτών.

Και οι δύο πτήσεις σημείωσαν πτώση και στη συνέχεια ανέκτησαν το υψόμετρο, σύμφωνα με τα στοιχεία πτήσης, αν και οι ακανόνιστες κινήσεις στο αεροπλάνο του Lion Air ήταν πιο ακραίες.

«Οι ομοιότητες με τη Lion Air είναι πολύ μεγάλες για να μην ανησυχούμε», δήλωσε ο ειδικός της αεροπορίας Mary Schiavo μετά τη δεύτερη καταστροφή - και αυτή η ανησυχία ώθησε πολλές χώρες να… προσγειώσουν τα αεροσκάφη Boeing MAX που έχουν στο στόλο τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε αν πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες στο αεροσκάφος ή αν πρόκειται για σύμπτωση. Το Boeing 737 έχει εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας και δεν έχουν αποκλειστεί ακόμα πιθανές αιτίες - συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου λάθους, τυχαίας δυσλειτουργίας ή τρομοκρατίας.

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο CNN ότι είδαν το αεροπλάνο να στρίβει, να βυθίζεται και να βγάζει καπνό καθώς έχανε ύψος. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν αμέσως με το συντριβή του Lion Air.

Δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά προβλήματα που ανέφερε ο πιλότος

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον πιλότο της Ethiopian Airlines που πετούσε το αεροσκάφος το πρωί της Κυριακής, εκτός από το γεγονός ότι είχε πετάξει περισσότερες από 8.000 ώρες, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας. Είχε ένα "εξαιρετικό ιστορικό", πρόσθεσε.

Παράλληλα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε πως ο πιλότος είχε αναφέρει τεχνικές δυσκολίες και αργότερα διευκρίνισε ότι ανέφερε "προβλήματα ελέγχου πτήσης". Ζήτησε την άδεια να επιστρέψει στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία και του δόθηε. Ποια συγκεκριμένα προβλήματα ανέφερε σε αυτές τις ανακοινώσεις είναι ασαφή.

Το αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8 είχε πετάξει στην Αντίς Αμπέμπα το πρωί της Κυριακής από το Γιοχάνεσμπουργκ στην πτήση ET858.

Δεν γνωρίζουμε γιατί οι ρυθμιστικές αρχές ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις

Το MAX 8 παρουσιάστηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια αλλά οι επιβάτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται τώρα που τα αεροπλάνα είναι ασφαλή αφού πρωταγωνίστησαν σε δύο τραγωδίες σε λιγότερο από έξι μήνες.

Τη Δευτέρα, η Boeing δήλωσε ότι δεν έχει "βάση για την έκδοση νέων οδηγιών στους φορείς εκμετάλλευσης των αεροσκαφών".

Όμως, αρκετές χώρες έχουν λάβει την απόφαση να κρατήσουν στο έδαφος το 737 MAX 8 ή ολόκληρη τη σειρά MAX για να πραγματοποιήσουν πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας και να περιμένουν εξελίξεις στην έρευνα.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στο μοντέλο και η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας δεν έχει ακόμη αναλάβει δράση. Αρκετές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν το αεροπλάνο στον στόλο τους, συμπεριλαμβανομένου της Southwest, η οποία έχει περισσότερα MAX 8s από οποιονδήποτε άλλο αερομεταφορέα στον κόσμο.

"Εξακολουθούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα του στόλου μας με περισσότερα από 750 αεροσκάφη Boeing", ανέφερε η Southwest σε δήλωση της εστάλη στο CNN.