ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ταγιάνι μετά τον σάλο, ζητεί «συγγνώμη» για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 17:25
Ο Ταγιάνι μετά τον σάλο, ζητεί «συγγνώμη» για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι
Facebook Twitter Whatsapp

Ζωηρές διαμαρτυρίες εκφράσθηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον του Ταγιάνι για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι και ορισμένοι βουλευτές έφθασαν μέχρι να ζητήσουν την παραίτησή του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγγνώμη για τις δηλώσεις του περί των έργων που έκανε ο Μπενίτο Μουσολίνι, ζήτησε έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγγνώμη από όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν από αυτό που είπα. Τα λόγια μου δεν είχαν επ’ ουδενί στόχο να δικαιολογήσουν ή να μειώσουν τη σημασία ενός αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος», διαβεβαίωσε ο Ταγιάνι σε ανακοίνωσή του.

Ζωηρές διαμαρτυρίες εκφράσθηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον του Ταγιάνι για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι και ορισμένοι βουλευτές έφθασαν μέχρι να ζητήσουν την παραίτησή του.

Χθες, ο Ταγιάνι δήλωσε σε ιταλικό ραδιοσταθμό: «Μπορεί να μην συμμεριζόμαστε τη μέθοδό του. Όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, ο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας».

«Γενικά δεν θεωρώ θετική την κυβερνητική δράση του. Όμως υπάρχουν πράγματα που έγιναν», επέμεινε ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έκανε ωστόσο λόγο και για «λάθη πολύ σοβαρά, απαράδεκτα».

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων.

«Ζητώ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, διαφορετικά οφείλει να αποχωρήσει ο ίδιος», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από πολυάριθμους βουλευτές, κυρίως στην αριστερή πλευρά του ημικύκλιου.

Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμερ, ζήτησε επίσης «την αποχώρηση του προέδρου», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αφόρητες».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη». «Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αντίθετα ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς της δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία ανήκει ο Αντόνιο Ταγιάνι, τον υπερασπίσθηκε, διαβεβαιώνοντας πως «ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ένας δημοκράτης και συμμερίζεται, όπως το έχει δηλώσει δημοσίως, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα μου, την καταδίκη του φασισμού». «Ο Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε εξηγήσεις για τις συνθήκες στις οποίες είπε αυτά τα λόγια», πρόσθεσε. «Όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα λάθος στα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.