ΔΙΕΘΝΗ

Το μοιραίο Boeing της Ethiopian είχε ασυνήθιστη ταχύτητα μετά την απογείωση

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2019, 21:54
Το μοιραίο Boeing της Ethiopian είχε ασυνήθιστη ταχύτητα μετά την απογείωση
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της τραγωδίας, η οποία οδήγησε στον θάνατο 157 άτομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πτήση 302 της Ethiopian Airlines, που συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, είχε ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση, πριν να αναφέρει ο κυβερνήτης ότι υπήρχε πρόβλημα, σύμφωνα με μια πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται μια φωνή (πιθανότατα του κυβερνήτη) από το κόκπιτ του Boeing 737 MAX να ζητά άδεια για να ανέβει στα 14.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (6.400 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο). Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκίνησει να κάνει μια δεξιά στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή η έρευνα συνεχίζεται.

Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη μανούβρα, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μιλούσε με ένα άλλο αεροπλάνο, όμως μια φωνή από την πτήση 302 παρενέβη λέγοντας "διακοπή, διακοπή" (break, break), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι μη επείγουσες επικοινωνίες. Ο πιλότος ακουγόταν πολύ φοβισμένος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της τραγωδίας, η οποία οδήγησε στον θάνατο 157 άτομα.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές αρχές των περισσότερων χωρών του κόσμου έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση ή στην αναστολή όλων των πτήσεων των επίμαχων αεροσκαφών.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι η ανάκτηση των συνομιλιών από το πιλοτήριο απαιτεί το χρονικό διάστημα των 4-5 ωρών.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εντοπίσουμε τα αίτια του ατυχήματος» δήλωσε ταυτόχρονα ο υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας.

«Αυτό του είδους οι έρευνες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να φθάσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» έσπευσε να προσθέσει.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr