ΔΙΕΘΝΗ

Περιοδεία στην Ευρώπη για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαρτίου 2019, 17:53
Περιοδεία στην Ευρώπη για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά περιοδεία σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα περιοδεύσει αυτή την εβδομάδα σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία, γνωστοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρώμη αναμένεται με την ευκαιρία αυτή να προσχωρήσει σε μια μείζονα κινεζική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ή τον «νέο δρόμο του μεταξιού» όπως επίσης αποκαλείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Οι επίσημες επισκέψεις του Σι θα γίνουν από την 21η ως την 26η Μαρτίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τη διάρκεια της παραμονής του Σι σε καθεμία χώρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο με την Ιταλία που αφορά την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ιταλία θα γίνει έτσι το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο κινεζικό σχέδιο.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε το 2013, έχει σκοπό – κατά το Πεκίνο – να αυξηθούν οι συνδέσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Προβλέπει ιδίως χρηματοδοτήσεις χερσαίων και ναυτιλιακών υποδομών,συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το σχέδιο διχάζει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Άλλες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη, φοβούνται πως η κινεζική κυβέρνηση έχει βασικό σκοπό να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της στη Δύση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια «συντονισμένη προσέγγιση» έναντι της Κίνας.

Μετά τη Ρώμη, ο Σι θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Μονακό – κάτι δίχως προηγούμενο για Κινέζο αρχηγό στο πριγκιπάτο των 37.000 κατοίκων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

Η Γαλλία και η Κίνα τυπικά εορτάζουν φέτος την 55η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ζυγίζει τα «ρίσκα» που ενέχει η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, δηλαδή της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου πέμπτης γενιάς.

Πηγή: ΑΠΕ