current views are: 1

3 Απριλίου 2019
Δημοσίευση18:06

Brexit: Μέι – Κόρμπιν ψάχνουν «ιστορικό» συμβιβασμό υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ

Διχασμένοι οι Συντηρητικοί, κύμα παραιτήσεων από την κυβέρνηση

Δημοσίευση 18:06’
αρθρο-newpost

Διχασμένοι οι Συντηρητικοί, κύμα παραιτήσεων από την κυβέρνηση

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στον απόηχο του τελεσιγράφου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος προειδοποίησε πως εάν δεν εγκριθεί έως τις 12 Απριλίου η συμφωνία αποχώρησης από τη βρετανική Βουλή, τότε το άτακτο Brexit, είναι μονόδρομος.

Συγκεκριμένα μετά το τέλος της συνάντησης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις ήταν εποικοδομητικές και πως «οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια».

«Είχαμε εποικοδομητικές διευκρινιστικές συζητήσεις για το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας ανάμεσα στις ομάδες μας που θα εξετάσουν τo αντικείμενο για συμφωνία», ανέφεραν από την πλευρά τους οι Εργατικοί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ – Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η κάθε πλευρά θα ορίσει μία διαπραγματευτική ομάδα, και θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εργασίας.

Τελεσίγραφο Γιουνκέρ

Η συνάντηση διεξήχθη ενώ η Κομισιόν η οποία δια του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έστειλε τελεσίγραφο στη βρετανίδα πρωθυπουργό: Εάν δεν ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή έως τις 12/4 η συμφωνία αποχώρησης, το άτακτο Brexit είναι μονόδρομος.

Ο Γιουνκέρ τόνισε ότι η όποια παράταση δοθεί εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη 12η Απριλίου, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.

Διχασμός στους Τόρις

Ωστόσο, η Μέι αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις και εντός του κόμματος της καθώς η απόφασή της να απευθυνθεί στους Εργατικούς, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, ο Κρις Χίτον Χάρις, υπέβαλε την παραίτησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Απλώς δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβώνας) και αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην κυβέρνηση» ανέφερε στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υφυπουργού υπεύθυνου για την Ουαλία Νάιτζελ Άνταμς. Στην επιστολή της παραίτησής του ο Νάιτζελ Άνταμς, υποστηρίζει ότι η Τερέζα Μέι έκανε ένα «σημαντικό λάθος» που θα οδηγήσει τη χώρα στην παραμονή στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.. Επισημαίνει ότι ο ίδιος, όπως και άλλοι, συμφωνεί με την παλαιότερη θέση της πρωθυπουργού ότι η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία.

«Φαίνεται πως τώρα εσείς και το υπουργικό σας συμβούλιο αποφασίσατε ότι μία συμφωνία – φτιαγμένη με έναν Μαρξιστή, που ποτέ στην πολιτική του ζωή δεν έβαλε πρώτο το συμφέρον της Βρετανίας – είναι καλύτερη από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία» γράφει στην επιστολή του και συνεχίζει: «Διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση και συνεπώς αποφάσισα ότι θα πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου».

 


σχετικα αρθρα