current views are: 1

12 Απριλίου 2019
Δημοσίευση13:48

Η πρωτοποριακή σχολή Μπάουχαους στο σημερινό google doodle

Το Μπαουχάους, την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που λειτούργησε στην Γερμανία κατά την περίοδο 1919-1933 τιμά με το σημερινό doodle η Google.

Δημοσίευση 13:48’
αρθρο-newpost

Το Μπαουχάους, την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που λειτούργησε στην Γερμανία κατά την περίοδο 1919-1933 τιμά με το σημερινό doodle η Google.

Στην 100ή επέτειο του Μπαουχάους αφιερώνει η Google το σημερινό της (12 Απριλίου) doodle.

Η περίφημη αρχιτεκτονική σχολή έγινε διάσημη για την προσέγγιση του σχεδιασμού που δημοσιοποίησε και δίδασκε.Το ύφος της σχολής Μπαουχάους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού, ενώ τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής και συλλογής.

Βασικά χαρακτηριστικά του Μπαουχάους ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα.Η σχολή Μπαουχάους απέρριπτε κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο, θεωρώντας πως η ίδια η πρώτη ύλη περιέχει ένα είδος φυσικής και εγγενούς διακοσμητικής ικανότητας.

Στόχος της σχολής Μπαουχάους ήταν η αναβάθμιση των προϊόντων μαζικής παραγωγής, όπως τα έπιπλα, αλλά και ολόκληρης της έννοιας της κατοικίας, αν και τάχθηκε απέναντι στην τάση πλήρους εμπορευματοποίησης, κρατώντας τους καθηγητές που δίδασκαν έξω από τα στενά πλαίσια της παραγωγής, προτρέποντάς τους να θεωρούν το έργο τους ως έκφραση δημιουργικότητας και τέχνης.

Το Μπάουχαους έχει πλέον μετατραπεί σε αυτοδύναμη έννοια, αναγνωρίσιμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κύρος του οφείλεται κυρίως στο πρωτοποριακό ντιζάιν που παρήγαγε, το οποίο σήμερα -με ανεπίτρεπτη απλοϊκότητα- αναφέρεται συνολικά ως “στυλ Μπάουχαους”, αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου «Μπάουχαους 1919-1933». Οι καθηγητές του Μπάουχαους έγιναν θρυλικά πρόσωπα, ενώ στις τάξεις τους ανήκαν οι πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της εποχής, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Λάιονελ Φάινινγκερ, ο Πάουλ Κλέε και ο Όσκαρ Σλέμερ. Η διδακτική που αναπτύχθηκε στο Μπάουχαους, ιδιαίτερα από τον Γιοχάνες Ίττεν, τον Γιόζεφ Άλμπερς και τον Λάσλο Μόχοϊ-Νάγκυ υιοθετήθηκε διεθνώς από τις ακαδημίες και τα ινστιτούτα καλών τεχνών και εξακολουθεί να ανθεί ακόμα και στις μέρες μας.

Από την άλλη μεριά, η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική Μπάουχαους που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’20 από τους Βάλτερ Γκρόπιους και Λούντβιχ Μης βαν ντερ Ρόε, με τις μονότονες παραλληλεπίπεδες κατασκευές τους και τις άψυχες πολυκατοικίες τους, κατηγορείται συχνά σήμερα για την ασχήμια των πόλεών μας και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου.

Οι απλουστεύσεις, οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις αφθονούν σε σχέση με το Μπάουχαους, ένα πρόβλημα που χρειάστηκε να αντιπαλέψει το ίδιο, ακόμα και κατά τη διάρκεια των δεκατεσσάρων χρόνων της σύντομης ζωής του. Η λέξη “Μπάουχαους” κατέληξε να συμβολίζει τον ριζικό εκμοντερνισμό της ζωής μαζί με τα θετικά και αρνητικά παρεπόμενά του.


σχετικα αρθρα