ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ, το πρόσωπο-κλειδί πίσω από το πραξικόπημα του Γκουαϊδό

Δημοσίευση 30 Απριλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2019, 18:02
Ποιος είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ, το πρόσωπο-κλειδί πίσω από το πραξικόπημα του Γκουαϊδό
Facebook Twitter Whatsapp

Από το Χάρβαρντ στην ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες και πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος του Χουάν Γουαϊδό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας της Βενεζούελας και ένθερμος υποστηρικτής του Γκουαϊδο, ενώ φαίνεται πως είναι το πρόσωπο που κινεί τα νήματα πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος του Χουάν Γουαϊδό.

Ο 47χρονος Λόπες, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ουσιαστικά την εκπροσώπησή του στο εξωτερικό, συναντώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν, δείχνουν τον Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Όλοι στους δρόμους. Να βγουν όλοι στους δρόμους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του. 

 

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, έχει απελευθερωθεί από στρατιωτικούς – κάτι που εξηγεί την παρουσία του δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό αλλά και το μήνυμά του για να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» ξεκίνησε προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. 

 

Ο Λόπες στο Χάρβαρντ

Ο Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπες Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, γεννηθείς στις 29 Απριλίου 1971, σπούδασε στο Χάρβαρντ και αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πλουσίων αλλά και όλης της συντηρητικής, φιλελεύθερης παράταξης. Αντίθετα, από την πλευρά του Μαδούρο, ο Λόπες θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης, εταίρος της πλούσιας ελίτ της χώρας.

Ενεργό συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπες είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.