current views are: 2

14 Μαΐου 2019
Δημοσίευση06:23

FAZ: «Έφοδος» Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα

«Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθέματα (της κεντρικής τράπεζας) πρόκειται να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της Τουρκίας».

Δημοσίευση 06:23’
αρθρο-newpost

«Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθέματα (της κεντρικής τράπεζας) πρόκειται να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της Τουρκίας».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επικρίνει την απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να τιθασεύσει τα κρατικά ελλείμματα, εισπράττοντας ένα μέρος από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Όπως επισημαίνει: “Για πολλά χρόνια ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, είχαν αποδείξει ότι ξέρουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά. Αυτό έφερε στη χώρα εμπιστοσύνη, καλές αξιολογήσεις και τα άκρως απαραίτητα ξένα κεφάλαια. Αλλά μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 ακολούθησε μία υπερβολικά χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, το ακριβό αντίτιμο της οποίας ήταν ο υψηλός πληθωρισμός και η κατάρρευση της λίρας. Έκτοτε τα επιτόκια έχουν ανέβει σε υψηλά επίπεδα, αλλά το AKP διστάζει να πάρει πίσω τα δωράκια που έκανε στη φορολογία και στις κοινωνικές δαπάνες, γιατί φοβάται ότι θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων μετά τις απώλειες που κατέγραψε στις δημοτικές εκλογές. Είναι όμως λάθος να διακινδυνεύει κανείς τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμες επιτυχίες. Η Τουρκία κινδυνεύει να απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών, την οποία με τόσο κόπο απέκτησε. Για το AKP αυτές οι αναταράξεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την απώλεια δημαρχιακών θώκων”. 

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή τηλεόραση (ORF) μεταδίδει: “Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθέματα (της κεντρικής τράπεζας) πρόκειται να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τρεις από τους γνωρίζοντες τα θέματα αυτά. Παραμένει άγνωστο αν και πότε θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει μόνο συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά και τα αποκαλούμενα “αποθέματα βάσει νόμου”, στα οποία τώρα επιδιώκεται πρόσβαση. Πρόκειται για κέρδη από συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας”. 

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα