ΔΙΕΘΝΗ

Γιουνκέρ: Καμία επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουνίου 2019, 20:26
Γιουνκέρ: Καμία επαναδιαπραγμάτευση του Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

Προειδοποιεί τους επίδοξους διάδοχους της Μέι ο πρόεδρος της Κομισιόν

Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του «διαζυγίου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου όποιος και να αναλάβει να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πολλοί από τους επίδοξους διαδόχους της Μέι, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δηλώνουν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απειλεί να μην πληρώσει τον «λογαριασμό» του Brexit που προβλέπεται από την υπάρχουσα συμφωνία.

«Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου της Συμφωνίας Αποχώρησης» στην οποία κατέληξαν πέρσι η ΕΕ και η κυβέρνηση της Μέι, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Γιουνκέρ, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας από τον ιστότοπο politico.eu. «Δεν πρόκειται για μια συνθήκη μεταξύ της Τερέζας Μέι και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είναι μια συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, την οποία θα πρέπει να σεβαστεί ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι», συνέχισε και επέμεινε: «Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση».

Επαναλαμβάνοντας αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν εδώ και μήνες, ο Γιούνκερ εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξουν «κάποιες αποσαφηνίσεις, διευκρινίσεις, προσθήκες όσον αφορά την πολιτική διακήρυξη» που θα συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η διακήρυξη αυτή, που δεν αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης, αποτυπώνει το περίγραμμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «η εκλογή νέου πρωθυπουργού (στη Βρετανία) δεν θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο Γιούνκερ αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες είχε την εντύπωση ότι βασική έγνοια της βρετανικής πολιτικής τάξης ήταν «η αντικατάσταση της Τερέζας Μέι και ότι η εξεύρευση μιας διευθέτησης με την ΕΕ».

Αφού το σκέφτηκε για αρκετά δευτερόλεπτα, απάντησε με ένα απλό «όχι» στην ερώτηση αν προτιμά κάποιον για διάδοχο της Μέι.