current views are: 1

13 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση11:08

Εκρήξεις στα Στενά του Ορμούζ: Από τορπίλες και νάρκες χτυπήθηκαν τα τάνκερ (φωτογραφίες)

Το «Front Altair» και το «Kokuka Courageous» εκκενώθηκαν μετά από εκρήξεις, με τη συνδρομή του Ιρανικού και του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Δημοσίευση 11:08’
αρθρο-newpost

Το «Front Altair» και το «Kokuka Courageous» εκκενώθηκαν μετά από εκρήξεις, με τη συνδρομή του Ιρανικού και του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα με τις εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν και συγκεκριμένα στο στρατηγικό σημείο των Στενών του Ορμούζ. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες σχετικά με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Front Altair είναι συγκεχυμένες, με βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για επίθεση με τορπίλη.

Από την άλλη, το δεύτερο πλοίο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα. 

Κανένας τραυματισμός

Ειδικότερα, δεξαμενόπλοιο, του νορβηγικού ομίλου Frontline, δέχθηκε «επίθεση» από τορπίλη που δεν έχει καταστεί σαφές από πού προήλθε, καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το βρετανικό ταμπλόιντ Daily Mail. Ακολούθησαν τρεις εκρήξεις στο πλοίο, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA βυθίστηκε, ενώ μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας. Ωστόσο εκπρόσωπος της Frontline το διέψευσε. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε. Μετά τις εκρήξεις, στο τάνκερ ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ:

Το χρονικό

Πάντως, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA έκανε λόγο για «ατυχήματα». Το πρώτο έλαβε χώρα στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο. 

Το IRNA επικαλείται πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο αυτό μετέφερε μεθανόλη που είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και προοριζόταν για τη Σιγκαπούρη.

 

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρονται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης».

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται στο σοβαρό αυτό περιστατικό το οποίο γίνεται ένα μήνα μετά την επίθεση που έγινε σε 4 τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, 4 τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.

Παγκόσμια ανησυχία

Για «κόλαση στον Κόλπο», κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ οι Ιρανοί βλέπουν «προβοκάτσια».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «η λέξη “ύποπτο” είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα δύο περιστατικά τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη», όπως μεταδίδει το CNN.

Οι εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα και η εκκένωσή τους σημειώνονται την ώρα που ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται την Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους σχετικέ με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της η Ρωσία δια του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κάλεσε τη Δύση να μην σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση. Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμη πως το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

Στο άκουσμα της είδησης η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε κατά 4%.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μια θαλάσσια ζώνη στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και ρίχνουν λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, αφενός, και του Ιράν και των σιϊτικών του συμμάχων από την άλλη.


σχετικα αρθρα