ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Ερντογάν: Συνεχίζουμε

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 09:57
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Ερντογάν: Συνεχίζουμε
Facebook Twitter Whatsapp

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία βρίσκεται εκεί για να προασπίσει τα δικαιώματα των Τούρκων «αδερφών» της, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή, από την άλλη τα γεωτρύπανά μας έχουν κατευθυνθεί ήδη στην περιοχή. Και ο Πορθητής, και το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή ξεκινούν τις εργασίες τους. Εμείς δεν μπαίνουμε στα χωράφια άλλων εκεί. Ειδικά εκεί τα βήματα που κάνουμε είναι για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Εκεί έχουν δικαίωμα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Και ποιο είναι αυτό το δικαίωμα; Όλοι τους εκεί έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο είτε αφορά οτιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Oι προτάσεις της Κομισιόν για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, πηγή που επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως αύριο, Τετάρτη αναμένονται συζητήσεις για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.

Παράλληλα το μενού περιλαμβάνει την αναστολή των συνομιλιών για αεροπορική συμφωνία, όπως επίσης και τις κοινές συνεδριάσεις για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Στα πιθανά μέτρα κατά της Άγκυρας αναφέρονται και το πάγωμα των συναντήσεων κορυφής Ε.Ε - Τουρκίας, ενώ θα προταθεί και στους 28 να τερματίσουν τις επαφές υψηλού επιπέδου με την γειτονική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει επίσης στοχευμένα μέτρα, όπως κυρώσεις που απευθύνονται σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνέρχονται την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μπορούν να συζητήσουν μερικές ή και όλες αυτές τις επιλογές που προτείνει η Κομισιόν.

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέο σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, καταδικάζοντας την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Νέο μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα, με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».