ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρώτες κυρώσεις τις ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας -Τι αναφέρει το προσχέδιο

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 11:27
Οι πρώτες κυρώσεις τις ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας -Τι αναφέρει το προσχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Το προσχέδιο με τις κυρώσεις αποκαλύπτει το Reuters.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον πάγο βάζει τις συζητήσεις η ΕΕ με την Άγκυρα για την συμφωνία στις αεροπορικές μεταφορές καθώς και την επόμενη χρηματοδότηση της Τουρκία, ως ένα μέτρο - απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες που κάνει η Τουρκία μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο αναφέρει πως έχει στα χέρια του το προσχέδιο των κυρώσεων, η κοινή απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις ενδέχεται να αλλάξει, μετά τις συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα από αντιπροσωπείες των χωρών μελών.

Σύμφωνα πάντοτε με το Reuters ανάμεσα στα μέτρα-κυρώσεις που πρότειναν τα μέλη είναι:

-Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, κάτι που όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αναμένεται να επιφέρει οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.

-Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. όπως είχαμε αποκαλύψει πάγωσε προκαταβολικά στις 28 Ιουνίου) και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

-Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Κομισιόν είχε προτείνει να παγώσουν λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έγκριση από το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Τα υπό αναφορά προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν να χορηγηθούν το έτος 2020, αναμένεται να παγώσουν υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

-Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία», χωρίς πάντως η εν λόγω κίνηση να μεταφράζεται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου επί του παρόντος.

Την ίδια ώρα, η επιχειρούμενη συμφωνία των 28 θα αφήνει ανοικτό πεδίο για συνέχιση των διεργασιών επεξεργασίας και υποβολής στοχευμένων μέτρων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραπεμφθούν σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, σε προφανή συνάρτηση με τις εξελίξεις επί του εδάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, αναλόγως κλιμάκωσης ή μη των τουρκικών έκνομων ενεργειών.