ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2019, 19:09
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Το habemus κείμενο συμπερασμάτων θα επικυρωθεί τη Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Μέχρι εχθές, Πέμπτη, το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοικτό το ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά.

Πριν από λίγο, η κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε τον στόχο της για πιο στοχευμένη συναπόφαση μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Τα 28 κράτη μέλη αποφάσισαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις