ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έκκληση σε ΕΕ και ΟΗΕ να στηρίξουν την πρόταση Ακιντζί για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από κοινού

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2019, 18:08
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έκκληση σε ΕΕ και ΟΗΕ να στηρίξουν την πρόταση Ακιντζί για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από κοινού
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόταση Ακιντζί σε Αναστασιάδη για Κοινή Επιτροπή Υδρογονανθράκων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τουρκοκυπρίους και ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Πρόταση Ακιντζί σε Αναστασιάδη για Κοινή Επιτροπή Υδρογονανθράκων

Σύμφωνα με το politis.com.cy, πρόταση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση έχει κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει όπως επιτροπή αυτή, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Η πρόταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στάλθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του Επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Sergiy Illariono, με στόχο να μελετηθεί από την ε/κ πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε κοινή συνάντηση των δυο ηγετών.

Όπως αναφέρει η Yeniduzen, η πρόταση Άκιντζί έχει ως στόχο να μετατραπεί το φυσικό αέριο από πεδίο εντάσεων σε πεδίο συνεργασίας. Η πρόταση περιγράφει τη δομή, τους στόχους και τον τρόπο εργασίας της επιτροπής, όπως επίσης και πρόνοια για δημιουργία ενός ταμείου και τρόπους με τους οποίους οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν.